DATA V KOSTCE 2-Inflace v dubnu meziměsíčně zrychlila na 0,4 pct

12.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář...

...analytika)

České spotřebitelské ceny (CPI) v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,4 procenta po březnovém poklesu o 0,1 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční inflace tak zpomalila na 6,8 procenta.

Analytici čekali meziměsíčně růst spotřebitelských cen o 0,3 procenta a meziroční spotřebitelskou inflaci odhadovali na 6,7 procenta <CZ/ECON04>.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ CPI 04/08 03/08 04/07 meziměsíční změna v pct +0,4 -0,1 +0,7 meziroční změna v pct +6,8 +7,1 +2,5 MÍRA INFLACE meziroční změna v pct +4,7 +4,3 +2,2

PRO SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ KLIKNĚTE NA [ID:nKRU219297]

NEPŘEHLÉDNĚTE

* Meziměsíční inflaci zvedly především vyšší ceny zemního plynu o 2,9 procenta stejně jako dražší otop a ohřev vody.

* V oddíle potravin a nealkoholických nápojů ceny stouply po snížení v posledních dvou měsících, a to vinou dražší mouky, rýže, zeleniny, citrusů, rostlinných tuků a cukru.

* Nižší byly naopak ceny mimosezonních dovolených s komplexními službami.

* Meziroční inflace zpomalila především v oddílech potravin a nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů, tabáku, dopravy a zdraví.

* Z potravin se zmírnil růst cen u ostatního ovoce na 8,6 procenta, jogurtů na 7,6 procenta, chleba na 31,6 procenta a pečiva na 30,0 procenta.

* Naopak v oddíle bydlení cenový růst mírně zrychlil vlivem cen zemního plynu, které byly vyšší o 18,4 procenta. Čisté nájemné vzrostlo o 17,6 procenta, v tom v bytech s regulovaným nájemným o 28,8 procenta a s tržním nájemným o 1,4 procenta.

KOMENTÁŘE

PETR DUFEK, ANALYTIK, ČSOB

"O málo horší, než jsme čekali, díky rostoucím cenám bydlení. Potraviny a pohonné hmoty sice zdražují, ale duben jejich výrazný nárůst ještě nezaznamenal. Takže je třeba s tím počítat v květnu.

"Z pohledu ČNB jsou dnešní čísla vcelku pozitivní, protože se potvrzuje klesající trend meziroční cílované inflace. Celkově tedy dnešní číslo plus výhled inflace hovoří pro stabilní sazby."

ODKAZY

Podrobná zpráva o dubnové inflaci je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

SOUVISLOSTI - MĚNOVÁ POLITIKA ČNB

* Česká národní banka (ČNB) koriguje měnovou politikou meziroční inflaci, kterou chce udržet na úrovni 3 procent s tolerancí 1 procentního bodu oběma směry.

* Naposledy ČNB měnila nastavení politiky počátkem února, kdy rozhodla o zvýšení klíčové sazby o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta.

* ČNB očekává, že meziroční spotřebitelská inflace bude v prvním čtvrtletí příštího roku 2,9 procenta, ve třetím čtvrtletí pak 2,2 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK