DATA V KOSTCE 3-Inflace v dubnu meziměsíčně zrychlila na 0,4 pct

12.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář dalších analytiků, reakci...

...trhu)

České spotřebitelské ceny (CPI) v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,4 procenta po březnovém poklesu o 0,1 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční inflace tak zpomalila na 6,8 procenta.

Analytici čekali meziměsíčně růst spotřebitelských cen o 0,3 procenta a meziroční spotřebitelskou inflaci odhadovali na 6,7 procenta <CZ/ECON04>.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ CPI 04/08 03/08 04/07 meziměsíční změna v pct +0,4 -0,1 +0,7 meziroční změna v pct +6,8 +7,1 +2,5 MÍRA INFLACE meziroční změna v pct +4,7 +4,3 +2,2

PRO SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ KLIKNĚTE NA [ID:nKRU219297]

NEPŘEHLÉDNĚTE

* Meziměsíční inflaci zvedly především vyšší ceny zemního plynu o 2,9 procenta stejně jako dražší otop a ohřev vody.

* V oddíle potravin a nealkoholických nápojů ceny stouply po snížení v posledních dvou měsících, a to vinou dražší mouky, rýže, zeleniny, citrusů, rostlinných tuků a cukru.

* Nižší byly naopak ceny mimosezonních dovolených s komplexními službami.

* Meziroční inflace zpomalila především v oddílech potravin a nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů, tabáku, dopravy a zdraví.

* Z potravin se zmírnil růst cen u ostatního ovoce na 8,6 procenta, jogurtů na 7,6 procenta, chleba na 31,6 procenta a pečiva na 30,0 procenta.

* Naopak v oddíle bydlení cenový růst mírně zrychlil vlivem cen zemního plynu, které byly vyšší o 18,4 procenta. Čisté nájemné vzrostlo o 17,6 procenta, v tom v bytech s regulovaným nájemným o 28,8 procenta a s tržním nájemným o 1,4 procenta.

KOMENTÁŘE

DAVID MAREK, HLAVNÍ ANALYTIK, PATRIA FINANCE

"Inflace v dubnu zklamala..., čekal se rychlejší sestup. Viníkem je především zdražení zemního plynu a znovu objevená inflace v cenách potravin."

"Z pohledu měnové politiky se vracejí obavy o sekundární dopady těchto externích cenových šoků. Je možné, že právě strach ze zvýšení inflačních očekávání a mzdových požadavků zvýší na příštím jednání ČNB počet hlasů pro vyšší sazby."

MICHAL BROŽKA, ANALYTIK, RAIFFEISENBANK

"Potvrzuje se, že inflace zpomaluje, ale její zpomalování v příštích měsísích bude patrně velmi neochotné. Rizika ze strany vyšších cen komodit přetrvávají a do inflace se stále plně nepromítlo minulé zvýšení spotřební daně z tabáku.

"S návratem inflace pod úroveň 6 procent počítám až ve čtvrtém čtvrtletí."

PETR DUFEK, ANALYTIK, ČSOB

"O málo horší, než jsme čekali, díky rostoucím cenám bydlení. Potraviny a pohonné hmoty sice zdražují, ale duben jejích výrazný nárůst ještě nezaznamenal. Takže je třeba s tím počítat v květnu.

"Z pohledu ČNB jsou dnešní čísla vcelku pozitivní, protože se potvrzuje klesající trend meziroční cílované inflace. Celkově tedy dnešní číslo plus výhled inflace hovoří pro stabilní sazby."

REAKCE TRHU

Koruna po zveřejnění údajů zpevnila a v 09:15 se obchodovala za 25,075 za euro <EURCZK=> proti 25,180 za euro před výsledky.

ODKAZY

Podrobná zpráva o dubnové inflaci je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

SOUVISLOSTI - MĚNOVÁ POLITIKA ČNB

* Česká národní banka (ČNB) koriguje měnovou politikou meziroční inflaci, kterou chce udržet na úrovni 3 procent s tolerancí 1 procentního bodu oběma směry.

* Naposledy ČNB měnila nastavení politiky počátkem února, kdy rozhodla o zvýšení klíčové sazby o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta.

* ČNB očekává, že meziroční spotřebitelská inflace bude v prvním čtvrtletí příštího roku 2,9 procenta, ve třetím čtvrtletí pak 2,2 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK