Raiffeisen International zvýšila do března zisk o 30 procent

12.05.2008 | , Raiffeisenbank
Tiskové zprávy


Konsolidovaný zisk vzrostl o 32 procent na 254,4 milionu eur. Nejvíce k zisku přispívají obchody v zemích Společenství nezávislých států. Celková aktiva vzrostla od počátku roku o pět procent. Počet klientů přesáhl 14 milionů.

Skupina Raiffeisen International Bank-Holding AG,  člen skupiny RZB Group, pokračovala v 1.čtvrtletí letošního roku v nastoleném trendu založeném na organickém růstu. Konsolidovaný zisk podle mezinárodních účetních standardů vzrostl meziročně o 32 procent na 254,4 milionů eur. Zisk před zdaněním se zvýšil o 26 procent na 369,6 milionu, zisk po zdanění o 21 procent na 279 milionů.

Konsolidovaný zisk ve výši 254,4 milionu eur je nejlepším čtvrtletním výsledkem v historii. K zisku nejvíce přispívají obchody v zemích Společenství nezávislých států, které tvoří 36 procent zisku. „Tyto výsledky potvrzují naše tvrzení, že současný vývoj na globálních finančních trzích má na náš obchodní model a perspektivu dalšího růstu jen omezený dopad. Díky naší přítomnosti na 17 trzích střední a východní Evropy jsme schopni letos opět dosáhnout výrazného růstu a zvyšování ziskovosti,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

Celková aktiva od počátku roku vzrostla o pět procent na 76,5 miliardy eur. Nejrychleji přitom rostly poskytnuté úvěry, které poprvé v historii přesáhly 50 miliard eur a dosáhly 51,1 miliardy. Vklady klientů se zvýšily o 4 procenta na 42,1 miliardy, nejrychleji opět rostly vklady v zemích Společenství nezávislých států.

Od počátku roku získala skupina dalších 300 tisíc klientů a nyní tak obsluhuje více než 14 milionů zákazníků. Zhruba 47 procent klientů pochází ze zemí Společenství nezávislých států, 38 procent z jihovýchodní Evropy a 15 procent ze střední Evropy.


Celkový počet poboček vzrostl v prvním čtvrtletí pouze o 19 nových míst, protože 40 poboček bylo zavřeno kvůli optimalizaci, především na Ukrajině. Celkem tak skupina ke konci března měla 3034 obchodních míst. „Otevírání nových poboček je pro nás stále hlavní prioritou. Je to klíč k dynamickému růstu počtu klientů. Máme silnou konkurenční výhodu díky nejsilnější pobočkové síti ze všech západních bank v regionu a silné pozici na Ukrajině a v Rusku,“ dodal Stepic.

Počet zaměstnanců meziročně vzrostl o 12 procent, na konci března skupina zaměstnávala 60.050 lidí.

Výhled a cíle se nemění. Firemní klienti nadále přispějí k zisku roku 2008 nejvíce. V retailovém bankovnictví bude nadále pokračovat rozšiřování pobočkové sítě vedoucí k rozšíření klientské základny. Skupina bude dále rozšiřovat produktovou nabídku, především v oblasti správy aktiv a pojištění.

Cílem je v letošním roce dosažení konsolidovaného zisku zhruba jedné miliardy euro. Celková aktiva skupiny by až do roku 2010 měla ročně růst minimálně o 20 procent, k nejsilnějším růstům by mělo docházet v retailu. Návratnost kapitálu (ROE) by v roce 2010 měla být vyšší než 25 procent, poměr nákladů a výnosů C/I by měl být okolo 56 procent.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy