SOUHRN-Průmysl nečekaně klesl, inflace nad odhady

12.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Průmyslová produkce a tržby českých podniků v březnu nečekaně klesly, zatímco inflační data byla mírně vyšší než očekávání a nezaměstnanost...

...dosedla na historické minimum. Centrální bance se tak namíchal nepříjemný koktejl pro rozhodování o sazbách.

Český statistický úřad v pondělí oznámil, že průmyslová produkce v březnu klesla o 2,1 procenta - poprvé po pětiapůl letech -, zatímco trh čekal jen zpomalení růstu na 4,8 procenta z únorových 11,3 procenta.

V květnu je to již třetí nepříznivé číslo v řadě po nízkém přebytku zahraničního obchodu [ID:nVOD625703] a slabém indexu nákupních manažerů [ID:nKRU047875].

Zčásti jsou sice vinny srovnávací efekty - v březnu byl mimo jiné nižší počet pracovních dní kvůli Velikonocím a před rokem průmysl silně rostl -, přesto podle analytiků výsledky signalizují, že očekávané zpomalení ekonomiky již pomalu přichází.

"Vliv zpomalení zahraničí a silné koruny již začíná na české průmyslníky dopadat. Ani výhled není nijak povzbudivý - statistika zakázek ukazuje na jejich meziroční pokles, výraznější je u objednávek ze zahraničí," uvedl Jan Vejmělek, analytik Komerční banky.

Podle analytiků je znepokojující snížení nových zahraničních zakázek o 9 procent a růst průměrných nominálních mezd o 8,8 procenta v situaci, kdy produktivita práce klesla.

"Vysoký růst mezd (v průmyslu) může být tím, co centrální bankéře přinutí úrokové sazby zvýšit," dodal Vejmělek.

Data o nárůstu mezd v průmyslu vyšla ve stejný den, co údaje ČSÚ ukázaly, že inflace neklesá z lednového devítiletého maxima tak rychle, jak analytici předpokládali.

Hladina spotřebitelských cen v dubnu meziročně stoupla o 0,4 procenta, zatímco trh čekal růst o 0,3 procenta, a meziročně zpomalila na 6,8 procenta namísto očekávaných 6,7 procenta.

Pozvolnější zpomalování inflace z březnových 7,1 procenta způsobilo zdražení položek, jako jsou zemní plyn nebo potraviny, ukázala data ČSÚ.

"Z pohledu měnové politiky se vracejí obavy o sekundární dopady těchto externích cenových šoků. Je možné, že právě strach ze zvýšení inflačních očekávání a mzdových požadavků zvýší na příštím jednání ČNB počet hlasů pro vyšší sazby," uvedl David Marek, hlavní ekonom Patria Finance.

Ještě jedno zvýšení sazeb v letošním roce čekají i další analytici, což pomohlo koruně k posílení na 25,070 za euro z úrovně 25,180 <EURCZK=>, kde stála před zveřejněním dat.

"Inflace byla vyšší, což je pozitivní pro lidi, co si přejí zvýšení sazeb," uvedl Miroslav Tutter, dealer ČSOB.

"Nezaměstnanost byla dobrá, inflace vyšší, region posiluje... samé světlé stránky pro korunu," dodal.

PRO DATA V KOSTCE O PRŮMYSLU KLIKNĚTE NA [ID:nVOD225264]

PRO DATA V KOSTCE O INFLACI KLIKNĚTE NA [ID:nKOR225029]

PRO ZPRÁVU O NEZAMĚSTNANOSTI NA [ID:nKRU223811]

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK