Akcie ČEZ se dnes naposledy obchodují s právem na dividendu 40 Kč

12.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Investoři mohou dnes naposledy nakoupit akcie energetické společnosti ČEZ s nárokem na dividendu, která by podle návrhu představenstva měla činit 40 korun na akcii. Představu managementu musejí ještě posvětit akcionáři na valné hromadě, která je svolána na 21. května.

Valné hromady se mohou podle pozvánky zúčastnit všichni akcionáři, kteří budou držet její akcie ve čtvrtek 15. května. Od pátku až do 21. května 2008, kdy proběhne valná hromada, nebude možné s akciemi ČEZ nakládat.

Jedna akcie ČEZ stojí nyní na pražské burze 1243 korun. To představuje dividendový výnos 3,2 procenta, pokud bude návrh managementu schválen.

Návrh letošní dividendy je ve srovnání s loňským rokem dvojnásobný. ČEZ mezi akcionáře chce rozdělit více než 21 miliard korun, tedy zhruba polovinu loňského zisku. Stát připadne zhruba 15 miliard korun.

Polostátní ČEZ je nejziskovější tuzemskou firmou. Čistý zisk firmy se loni zvýšil včetně jednorázových položek o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Na letošek vedení firmy odhaduje další zvýšení na 46,6 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK