Dolar roste díky mírně lepší chuti riskovat

12.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v pondělí všeobecně rostl a blížil se dvouměsíčnímu maximu vůči koši měn, když jej podporovaly mírné zlepšení chuti riskovat i sílící...

...spekulace, že by cyklus snižování úrokových sazeb ve Spojených státech mohl brzy skončit.

Nevýrazné ekonomické údaje v Austrálii a na Novém Zélandu naznačily, že na pořadu dne může být snižování tamních úrokových sazeb, a oslabily vysoce úročené měny obou zemí. Nižší sazby by oklestily jejich úrokovou prémii ve vztahu k ostatním světovým měnám včetně dolaru.

Likvidita devizového trhu byla nicméně nízká, neboť několik evropských trhů zůstalo kvůli svátkům uzavřeno. To může podle analytiků zveličovat pohyby devizových kursů.

Zpráva o mohutném zemětřesení v Číně [ID:nSCH228605] zatím měla na devizové trhy jen omezený dopad s tím, jak investoři čekají na konkrétnější zprávy o rozsahu škod.

Dolar v posledních týdnech zpevňuje na základě množících se spekulací, že se americká centrální banka (Fed) možná chystá ukončit cyklus snižování úrokových sazeb. Fed od září uvolnil měnové kohouty celkem o 3,25 procentního bodu na současná 2,0 procenta.

Euro v pondělí v 11:15 oslabovalo o 0,3 procenta na 1,5435 dolaru <EUR=> poté, co minulý týden kleslo na dvouměsíční dno 1,5284.

Vůči koši šesti světových měn dolar rostl o čtvrtinu procenta na 73,244 bodu <.DXY>, a zvolna se tak vracel k úrovni 73,895 z minulého týdne, nejvyšší od začátku března. K japonské měně dolar vyskočil o 0,9 procenta na 103,73 jenu <JPY=>.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK