VERZE 2-Slovenský HDP zřejmě silně rostl přes slabý obchod

12.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář analytika, prognózu...

...HDP)

Bilance slovenského zahraničního obchodu v březnu skončila se schodkem, ale analytici uvedli, že čisté vývozy přesto zemi pomohou, aby se udržela na přední příčce v Evropské unii podle tempa ekonomického růstu.

Bilance zahraničního obchodu vykázala za březen deficit 1,1 miliardy korun po revidovaném únorovém přebytku 5,2 miliardy, oznámil v pondělí statistický úřad.

Trh očekával za březen přebytek 2,9 miliardy korun. Data navíc přišla po prudkém propadu průmyslové výroby za stejný měsíc. Za únor úřad původně uváděl přebytek ve výši 8,3 miliardy korun.

Analytici ale uvedli, že celkově jde stále o meziroční zlepšení a obchod podpoří data o růstu hrubého domácího produktu za první kvartál, jež vyjdou ve čtvrtek.

"Navzdory tomu, že meziroční zlepšení zahraničního obchodu za první tři měsíce roku není příliš výrazné, bude to mít velmi pozitivní dopad na růst HDP v prvním kvartále," řekl analytik Tatra banky Juraj Valachy.

Analytici uvedli, že čísla o průmyslové výrobě z minulého týdne, podle nichž se růst produkce v březnu propadl na 1,8 procenta z únorových 12,5 procenta, poukazovala na horší výsledek zahraničního obchodu.

Průmyslová výroba mnoha zemí ve střední a východní Evropě v březnu sklouzla částečně kvůli slabší poptávce z eurozóny, ale analytici uvedli, že hlavním viníkem bylo dřívější datum Velikonoc, což je faktor bez dlouhodobějšího vlivu na růst ekonomiky.

Slovenská ekonomika podle průzkumu Reuters v prvním čtvrtletí zpomalila expanzi na 8,5 procenta, ale respondenti uvedli, že stále bude patřit mezi nejrychlejší v Evropské unii a nevykazuje známky přehřívání.

Slovensko vykázalo za poslední loňský kvartál rekordní růst HPD o 14,3 procenta. Toto číslo však poněkud zkreslil prudký vzestup zásob cigaret před zvýšením spotřební daně.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK