Pražská burza mírně roste

12.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Pražská burza dopoledne mírně roste, její hlavní index PX před polednem přidal 0,7 procenta na 1648,2 bodu. Největší nárůst vykazovaly při nízkém zájmu obchodníků akcie autobazarů AAA Auto, dařilo se také Komerční bance, Erste Bank a developerské společnosti Orco. Nejvíce se dopoledne obchodují akcie ČEZ, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Autobazar AAA si v 11:30 polepšil o 2,17 procenta na 24,98 Kč. Komerční banka ve srovnání s pátečním závěrem vylepšuje cenu za akcii o 1,95 procenta na 4341,00 Kč. Podle Ronalda Schuberta z Patria Finance na trhu stále nejsou větší prodejci tohoto titulu. Lze tak podle něho očekávat pohyb oběma směry před středečním zveřejněním výsledků za první čtvrtletí.

Akcie Erste Bank byly výše o 0,94 procenta na 1180 Kč, a po po pátečním výprodeji se tak opět dostávají k úrovním 1200 korun. Silnější o 0,65 procenta je dopoledne energetická společnost ČEZ. "Obchoduje se na úrovni 1241 korun, kde zřejmě prodává stát. Na trhu je poměrně slušná poptávka po akciích ČEZ také proto, že je dnes poslední den obchodování s nárokem na 40korunovou dividendu," poznamenal Schubert. Dopoledne změnily majitele akcie ČEZ za 1,57 miliardy Kč.

Ztráty si před polednem připisovaly cenné papíry společností Unipetrol, ECM a Zentiva.

"Celkově je aktivita, pomineme-li akcie ČEZ, mírně slabší, díky státnímu svátku na trhu v Rakousku, Maďarsku a částečně také v Německu," doplnil Schubert.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK