CCS: Pohonné hmoty znovu zdražily, ale mírněji než před týdnem

12.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic po předchozím prudkém zvýšení opět v uplynulém týdnu zdražily, ale jen mírně. Nejprodávanější benzin Natural 95 podražil během uplynulých sedmi dnů o devět haléřů na průměrných 31,27 koruny za litr. Cena motorové nafty se zvedla v průměru o 15 haléřů na 32,45 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Stejně jako před týdnem zaplatí za pohonné hmoty motoristé nejvíce u pump v Praze. Litr benzinu stojí v průměru 31,75 koruny, nafta vyjde v hlavním městě na 32,83 Kč/l.

Nejlevnější jsou naopak paliva u čerpacích stanic v Olomouckém kraji. Bezolovnatý benzin je zde k mání za 30,84 koruny za litr, litr nafty stojí 31,97 Kč/l. Méně než 31 korun zaplatí motoristé za litr naturalu také v Královéhradeckém kraji.

Nejvýraznějšího zdražení benzinu se dočkali minulý týden řidiči v Moravskoslezském kraji, litr je dražší o 30 haléřů. Ve Zlínském a Ústeckém kraji natural zlevnil, v dalších dvou krajích se ceny nezměnily. Diesel zdražil nejvíce - o 28 haléřů - v Olomouckém kraji, jen o dva haléře vzrostla cena v nejdražší Praze.

Ceny pohonných hmot letos nejprve zhruba do poloviny února klesaly, poté začaly růst. Nafta zdražovala rychlejším tempem než benzin, jehož cena po řadu týdnů i stagnovala. Výrazný růst nastal až v posledních dnech. Přesně před rokem se litr naturalu prodával za zhruba 29 korun, diesel stál kolem 27,50 Kč/l.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK