Evropské akcie rostou díky energiím a HSBC

12.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pondělí krátce po poledni rostly a umazávaly část ztrát z předchozí seance, když vysoké ceny ropy podporovaly přední energetické...

... firmy a bankám pomáhaly výsledky HSBC za první kvartál.

Akcie evropské bankovní jedničky HSBC <HSBA.L> stoupaly o 1,9 procenta poté, co jako jedna z mála evropských bank vykázala meziroční zvýšení kvartálního zisku. Růst v Asii a v dalších oblastech pomáhal HSBC čelit další ráně ve spojení s méně kvalitními hypotékami ve Spojených státech [ID:nMUL229168].

Někteří analytici předpovídali u HSBC ztrátu. Akcie banky byly nejsilnějším pozitivním faktorem působícím na index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3>.

Ve 13:20 index rostl o 0,51 procenta na 1349,54 bodu poté, co v pátek vykázal první týdenní ztrátu za měsíc.

Energetické tituly také pomáhaly evropským akciím vzhůru. Francouzský Total <TOTF.PA> posiloval o 1,9 procenta s tím, jak se ceny ropy <CLc1> držely na dohled pátečního historického maxima.

"Vysoké ceny ropy pomáhají olejářskému sektoru a komoditní sektor si také vede dobře. Ale čím budou ceny ropy vyšší, tím větším problémem se stanou pro celkovou ekonomiku, takže to není univerzálně pozitivní," řekl Ronan Carr, devizový analytik u Morgan Stanley.

Objem obchodování byl nízký vzhledem k částečnému uzavření trhů v zemích jako Německo nebo Francie kvůli svátkům.

Investoři také bedlivě sledovali zprávy o silném zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan [ID:nSCH228605], jež zranilo přes 100 lidí a zabilo pět dětí.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK