Japonské Fujitsu klesl celoroční zisk o polovinu

12.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. května (ČTK) - Japonské společnosti Fujitsu klesl celoroční čistý zisk na polovinu kvůli restrukturalizaci. Výrobce pevných disků a mikročipů dnes uvedl, že za fiskální rok do března vydělal 48,1 miliardy jenů (7,6 miliardy Kč) proti 102,4 miliardy za předchozí rok. Za nynější fiskální rok by se ale výsledek měl zpět dvojnásobit, předpokládá firma. Její společný podnik má divizi i v České republice.

Zisk skupiny Fujitsu v uplynulém roce byl přes pokles lepší, než analytici očekávali. Podle agentury Reuters odhadovali 45,2 miliardy jenů. Tržby Fujitsu vzrostly o 4,5 procenta na 5,3 bilionu jenů. Jejími rivaly jsou skupiny International Business Machines a Electronic Data Systems.

Fujitsu předpokládá, že v nynějším finančním roce jí zisk vzroste o 108 procent na stovku miliard jenů. I firemní výhled je vyšší, než analytici čekají. Růst firma očekává zejména v poradenských IT službách v zahraničí, protože je její domácí výroba hardwaru ztrátová.

Akcie společnosti za rok od loňského dubna do letošního března klesly o 17 procent. Vedly si tak ale lépe než akcie elektrotechnických firem tokijské burzy, které za tu dobu klesly o 28 procent, napsal Reuters.

Japonský elektronický konglomerát má s německou průmyslovou skupinou Siemens společný podnik Fujitsu Siemens Computers, který je největším evropským výrobcem počítačů. Jeho česká pobočka loni zvýšila tržby o pět procent na téměř 100 milionů eur, tedy asi 2,5 miliardy korun. Podle údajů analytické společnosti IDC prodej počítačů se značkou Fujitsu Siemens v uplynulém roce vzrostl o 33 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK