Prezident Klaus podepsal novelu zákona o Českých drahách

12.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Prezident republiky Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o akciové společnosti České dráhy, která drahám odebírá povinnost provozovat celostátní a regionální tratě. Prezident podepsal i dvě novely zákona o vodách, jedna z nich státu umožňuje, aby při výstavbě protipovodňových zábran mohl sáhnout až k vyvlastění soukromých pozemků pod hrázemi.

Novela zákona o vodách se týká pouze volných zemědělských ploch, kam by se v případě povodní mohla volně rozlévat voda, tedy takzvaných suchých poldrů. Tam, kde by měla být postavena hráz, chce stát půdu získat i formou vyvlastnění, plocha rozlivu by měla podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) zůstat zemědělcům, kterým stát v případě povodní vyplatí náhradu za ušlý zisk.

Druhá novela zákona o vodách, prodlužuje platnost povolení pro čerpání nebo vypouštění odpadních vod. Jde o případy firem nebo obcí, kterým do konce loňského roku úřady nestihly vydat nová vodoprávní povolení. Bude se to ale týkat jen těch z nich, kdo si o nová povolení k čerpání a vypouštění vod požádali včas před koncem loňského roku.

Novela zákona o Českých drahách převede povinnost provozovat celostátní a regionální tratě na Správu železniční dopravní cesty. Ta bude nyní nově uzavírat smlouvy s dopravci o přístupu na koleje. Norma má pomoci dokončit transformaci Českých drah. Dráhy by si podle předkladatele poslance Oldřicha Vojíře (ODS) po jejím přijetí už neměly zpoplatněním přístupu na tratě vylepšovat výsledek hospodaření, který jim zhoršuje ztráta z osobní dopravy.

Poslanecká novela počítá také s tím, že pokud budou ČD podnikat v jiném oboru, než je osobní železniční doprava, musejí o tom účtovat odděleně a nesmějí peníze z veřejných rozpočtů převádět na jiné činnosti.

Prezident také podepsal novely zákonů o veterinární péči, o ochraně práv k odrůdám rostlin a novelu, která hlavnímu městu pomůže lépe vymáhat pokuty od taxikářů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK