Cena ropy klesá v závislosti na silnějším dolaru

12.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Cena ropy v pondělí klesala až o 2 dolary na úroveň okolo 124 dolarů za barel, když silnější dolar a vybírání zisků zarazily rekordní růst z...

...minulého týdne.

V průběhu seance pak ceny černého zlata umazaly ztráty. Futures na lehkou americkou ropu <CLc1> v 16:10 oslabovaly o 69 centů na 125,27 dolaru za barel, když předtím sklouzly až na 123,86. V pátek si v obavách o dodávky a na vlně spekulativních nákupů zapsaly čerstvý rekord 126,27 dolaru za barel.

Cena londýnské ropy Brent <LCOc1> klesala o 90 centů na 124,50 dolaru za barel.

"Silnější dolar by mohl... vést k určitému vybírání zisků v sektoru energie," řekl Edward Meir ze společnosti MF Global a dodal, že ropné kontrakty jsou zralé na krátkodobou korekci.

Dolar v pondělí posiloval o celé procento vůči jenu <JPY=> a blížil se dvouměsíčnímu maximu ke koši světových měn <.DXY>, podpořen poněkud lepší chutí riskovat a množícími se spekulacemi o brzkém ukončení cyklu snižování amerických úrokových sazeb.

Ve srovnání s úrovní 110,30 dolaru za barel z 1.května vyskočila cena ropy o 13 procent. Investoři se v poslední době řídili výpadky dodávek v Severním moři a Nigérii i překotnou poptávkou po ropných destilátech, zejména motorové naftě.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK