Analytici: Růst HDP za 1. čtvrtletí zřejmě značně zpomalí

12.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - První čtvrtletí letošního roku přineslo podle analytiků oslovených ČTK výrazné zpomalení hospodářského růstu. V průměru odhadli růst ekonomiky na zhruba 5,6 procenta proti 6,5 procenta v posledním čtvrtletí loni. Důvodem je podle nich například slabší poptávka doma i v zahraničí, nižší počet pracovních dní či reforma zdravotnictví. Rychlý odhad HDP oznámí ČSÚ ve čtvrtek.

"Česká ekonomika patrně v úvodu letošního roku trochu ubrala ze svého loňského tempa. V našich odhadech počítáme s růstem HDP o 5,5 procenta," řekl analytik Patria Finance David Marek. Za celý letošní rok očekává zvýšení HDP o 4,7 procenta. Rizikem dalšího vývoje zůstávají podle něj silná koruna a další zpomalování hospodářského růstu v eurozóně.

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl předpokládá růst HDP 6,2 procenta, což by znamenalo 12. čtvrtletí po sobě s růstem ekonomiky přes šest procent. Zatímco spotřeba domácností pod tíhou vysoké inflace nejspíše výrazně zchladila své dřívější tempo, silný růst očekává analytik ČSOB Petr Dufek u investic, které stimuluje rostoucí ziskovost firem a stabilní příliv přímých zahraničních investic. Od míry zbrzdění růstu spotřeby domácností se pak mohou odvíjet budoucí úrokové sazby, připomněl Michl.

Důvodem zpomalení růstu ekonomiky by měl být podle Marka pomalejší růst domácí poptávky i o něco nižší příspěvek zahraničního obchodu, jak naznačila březnová obchodní bilance. Domácí poptávku prý zpomalily reformy, jež vedly k dočasnému zvýšení inflace. Příkladem za všechny jsou poplatky ve zdravotnictví, které znatelně ovlivnily maloobchodní tržby v lednu, dodal. Předzásobení léky kvůli vyššímu DPH a houfné návštěvy lékařů před zavedením poplatku před koncem roku přidalo HDP asi 0,5 procentního bodu. "Teď by to mohlo být zase naopak," poznamenal Michl.

Náznaky zpomalení přinesly už březnové výsledky zahraničního obchodu a dubnové statistiky průmyslu, které dopadly podstatně hůře, než se původně očekávalo, upozornil Dufek. Ke zpomalení by měl podle něj v neposlední řadě přispět i vysoký základ prvního čtvrtletí předchozího roku, kdy ekonomika rostla o 6,5 procenta. Dílčí roli prý sehrál i o jeden den nižší počet pracovních dní v prvním čtvrtletí letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK