ČR promine Kambodži většinu z dluhu 3,6 mil. USD

12.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Česká republika promine Kambodži většinu dluhu, který činí 3,6 milionu dolarů (58 milionů korun). Téměř čtvrtinu dluhu ale musí Kambodža ČR zaplatit; Česko ji následně využije na rozvojovou pomoc. Na dotaz ČTK to sdělilo ministerstvo financí. Plán oddlužení je součástí memoranda, které dnes uzavřeli zástupci ČR a Kambodže.

Kambodža by měla ČR splatit 23 procent, tedy přes 13 milionů korun, z dluhu, zbytek Česko následně promine. Podle ministerstva financí bude tato prominutá částka následně vykázána jako oddlužení pro oficiální rozvojovou pomoc.

Vedle memoranda dnes zástupci ČR a Kambodža uzavřeli dohodu o ochraně a vzájemné podpoře investic mezi vládami ČR a Kambodži.

Česká republika měla na konci roku 2006 u ostatních zemí světa pohledávky ve výši 18,4 miliardy korun. Do celkové výše dluhu však nejsou zahrnuty speciální úvěry, které podléhají režimu utajení. Dluh ciziny vůči Česku dlouhodobě klesá, při vzniku samostatné České republiky cizí země dlužily ČR 156 miliard korun. Největším dlužníkem je Kuba. Pohledávky za Kambodžou byly řazeny ministerstvem financí mezi vysoce rizikové.

V Kambodži vládli v letech 1975 až 1979 ultralevicoví Rudí Khmerové. Jejich vládu nepřežilo 1,7 milionu obyvatel Kambodži, z nichž velká část se stala obětí justičních vražd. Všechna úmrtí byla výsledkem radikální politiky zavedené šéfem Rudých Khmérů Pol Potem, který chtěl vytvořit beztřídní zemědělskou společnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK