Skupina J&T Group získala velký hotel v Moskvě

12.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 12. května (zpravodaj ČTK) - Česká skupina J&T Group se stala majitelem luxusního hotelu Baltchug Kempinski v centru Moskvy. Bez dalších podrobností o tom informovalo samo hotelové zařízení společně s bankou J&T Bank.

"Mohu potvrdit, že J&T Group je majitelem. Podrobnosti a investiční plány skupiny budou zveřejněny ve středu na tiskové konferenci," řekla mluvčí hotelu.

Investice do hotelů v ruské metropoli jsou podle realitních odborníků nákladnou záležitostí. "Hotelový trh v Moskvě je velmi atraktivní segment realitního trhu. Je zde minimální nabídka pětihvězdičkových hotelů, a cena kvalitních hotelových nemovitostí je proto obvykle astronomická," řekl Dušan Štastník z investičního oddělení realitní poradenské společnosti King Sturge.

V blízké budoucnosti by podle něj měly v Moskvě vyrůst dva až tři hotely typu Four Seasons. "Vstup na tento trh je ale obtížný, jedná se o prestižní a lukrativní investici, která se však málokomu podaří," podotkl Štastník.

Hotel Baltchug Kempinski, v němž při jedné ze svých návštěv Moskvy bydlel i český prezident Václav Klaus, stojí přímo na nábřeží řeky Moskvy naproti Kremlu.

Za sovětských časů byl pojmenován Bukurešť. Po rekonstrukci za 85 milionů dolarů byl znovuotevřen v roce 1992, nyní patří k nejluxusnějším ve městě známém svými drahými hotely. V budově je 230 pokojů a 33 apartmánů.

Česko-slovenská skupina J&T na konci dubna oznámila, že chce v příštích pěti letech investovat do realitních projektů přes 90 miliard korun (přesně 3,75 miliardy eur). Akvizice hotelu Baltchug Kempinski je podle všeho součástí jejích plánovaných aktivit v Rusku, kde chce podle dřívějších vyjádření vybudovat hotelovou síť. Podobné plány má skupina i na Slovensku, v Polsku či Karibiku.

J&T patří mezi největší a nejvýznamnější finanční skupiny, které působí v Česku. Její aktiva přesahují 110 miliard slovenských korun. V Česku skupina vlastní například J&T Banku, fotbalový klub Sparta Praha, strojírenské firmy SES Tlmače či ČKD Blansko Strojírny, které vyrábí pro energetiku. Minoritní podíly má také v Unipetrolu a Zentivě. Na Slovensku jí patří mimo jiné televize Joj. Už dříve firma oznámila, že chce expandovat do energetiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK