MfD: ČSOB odepíše ze zisku 1,65 mld. Kč z pohledávky za státem

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - ČSOB si letos mimořádně odepíše ze svého majetku a zisku 1,65 miliardy korun, které dosud vedla v účetnictví jako pohledávku vůči státu vzniklou při převzetí zkrachovalé IPB. Bance to nařídila Česká národní banka, která dohlíží na tuzemské finanční instituce, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Odpis banka promítne do výsledků za druhé čtvrtletí.

"Dne 21. března roku 2008 dala ČNB bance pokyn k odúčtování pohledávky," cituje deník z výroční zprávy ČSOB za minulý rok. Mluvčí ČSOB potvrdil, že banka požadavku bankovního dohledu vyhoví. "Lokální statutární výkazy ČSOB za druhé čtvrtletí roku 2008 ukážou čistý zisk snížený o 1,65 miliardy korun," řekl MfD mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek. Loni banka za celý rok vykázala čistý konsolidovaný zisk 10,8 miliardy korun.

Měšťánek upozornil, že se vymazání pohledávky neprojeví v bilanci majitele ČSOB, belgické skupiny KBC. Pohledávku totiž banka stále považuje za platnou, proto ji jen v rámci účetnictví přesunula mimo svou hlavní bilanci. Proti rozhodnutí ČNB podaly ČSOB a KBC rozklad. Ve svém účetnictví ČSOB pohledávku 1,65 miliardy korun vedla navýšenou o 122 milionů Kč z výnosových úroků.

ČSOB je přesvědčena, že stát jí peníze dluží v rámci záruk, které jí poskytl před osmi lety při převzetí zkrachovalé IPB. Stát odmítá bance pohledávku IPB za společností J. Ring proplatit a tvrdí, že ČSOB při jejím vymáhání udělala chyby. Obě strany se kvůli dědictví po IPB vzájemně žalují u arbitráže v Paříži.

Centrální banka vedla v ČSOB takzvanou dohlídku už více než rok. Argumentem k nařízení odpisu pohledávky mohlo být podle deníku stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten ministerstvu financí na jeho dotaz odpověděl, že by peníze nemohlo ČSOB vyplatit, protože by se mohlo jednat o zakázanou státní podporu.

Hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí ČSOB zveřejní ve čtvrtek. Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka očekává čistý výdělek banky zhruba tři miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK