Hewlett-Packard jedná o koupi EDS za 13 miliard USD

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/San Francisco 13. května (ČTK) - Největší světový výrobce osobních počítačů Hewlett-Packard jedná o převzetí společnosti technologických služeb Electronic Data Systems (EDS) v transakci až za 13 miliard dolarů (208 miliard korun). Podle informovaného zdroje agentury Reuters by měl být plán oznámen ještě dnes. Koupě EDS by Hewlett-Packard vynesla na trhu počítačových služeb na druhé místo za skupinou IBM.

Akvizice by pro HP byla největší od převzetí výrobce osobních počítačů Compaq v roce 2002. Akcie EDS v reakci na zprávy o transakci vzrostly o 28 procent, akcie HP ale o pět procent klesly. Obě firmy potvrdily, že vzájemně jednají, žádné podrobnosti ale neuvedly.

HP by po koupi EDS mohla lépe konkurovat IBM v boji o velké konkurenty na lukrativním trhu počítačových služeb. Sektor služeb se oproti cyklickému kolísání na trhu technologických produktů vyznačuje relativně stabilní úrovní příjmů a vysokými maržemi i v dobách ekonomického útlumu. HP v tomto sektoru zvažovala akvizice již déle.

Celosvětový obrat trhu počítačových služeb vzrostl loni o 10,5 procenta na 748 miliard dolarů, uvedla v pondělí konzultační firma Gartner. Lídrem na tomto poli je IBM se 7,2 procenta trhu a EDS je druhá se třemi procenty. HP je až na pátém místě s podílem 2,2 procenta. Dohromady by HP a EDS měly ze služeb asi 40 miliard dolarů tržeb ve srovnání s 54 miliardami, které má v tomto segmentu IBM.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK