Evropské akcie asi stoupnou, SocGen v Q1 nad odhady

13.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie zřejmě zahájí úterní seanci růstem ve stopách trhu na Wall Street a v Asii, když se na investory hrne nová vlna firemních výsedků...

...v čele s bankami Société Générale <SOGN.PA> a Fortis <FOR.BR>.

Londýnští makléři očekávají, že britský index FTSE 100 <.FTSE> zpočátku posílí o 21 až 28 bodů, německý DAX <.GDAXI> o 22 až 39 bodů a francouzský CAC-40 <.FCHI> o 20 až 32 bodů.

Na makroekonomickém poli se čekají data o inflaci ve Velké Británii a maloobchodních tržbách ve Spojených státech poté, co se ukázalo, že maloobchodní tržby ve Velké Británii v dubnu klesly druhý měsíc v řadě.

Technologický sektor by mohl těžit ze zprávy, že Hewlett-Packard <HPQ.N> má na dosah dohodu o koupi firmy Electronic Data Systems <EDS.N>, poskytující outsourcing informačních technologií, za 12 až 13 miliard dolarů.

Francouzská banka Société Générale, již v lednu zasáhl případ nejhorší zpronevěry v historii bankovnictví, vykázala pokles zisku za první kvartál o 24,3 procenta, ale přesto překonala průměrnou předpověď trhu.

Čistý zisk SocGen sjel na 1,096 miliardy eur zejména kvůli propadu zisku v divizi firemního a investičního bankovnictví o 79 procent a ztrátě v divizi globální správy investic.

Belgicko-nizozemská finanční skupina Fortis oznámila skluz čistého zisku za první čtvrtletí o 31 procent na 808 milionů eur, když oprávky spojené s pokračující bouří na finančních trzích převážily nad přínosem z akvizice ABN AMRO.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK