SocGen v Q1 se ziskem o 23 pct níž, ale nad odhady

13.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Société Générale <SOGN.PA>, již v lednu zasáhl případ nejhorší zpronevěry v historii bankovnictví, vykázala v úterý pokles zisku za první...

...kvartál o 24,3 procenta, ale přesto překonala průměrnou předpověď trhu.

Čistý zisk SocGen sjel na 1,096 miliardy eur zejména kvůli propadu zisku v divizi firemního a investičního bankovnictví o 79 procent a ztrátě v divizi globální správy investic.

Analytici oslovení v průzkumu Reuters v průměru předpovídali zisk 924 milionů eur.

Hrubý provozní zisk klesl o 24 procent na 1,774 miliardy eur, lehce nad odhady trhu, jenž čekal výsledek 1,749 miliardy.

"Hlavní čísla vypadají lépe, než se čekalo," řekl analytik West LB Christoph Bossmann, jenž nadále doporučuje "držet" akcie Société Générale.

Zisk podpořil kapitálový příjem 602 milionů eur spojený se založením Newedge, nové makléřské firmy vybudované v partnerství s francouzskou bankou Crédit Agricole <CAGR.PA>.

Société Générale 24.ledna oznámila ztrátu 4,9 miliardy eur, již podle ní způsobil zlotřilými transakcemi makléř Jérôme Kerviel.

Banka uvedla, že kvůli globální úvěrové krizi v prvním kvartále odepsala dalších zhruba 1,2 miliardy eur v divizi investičního bankovnictví.

SocGen otevírá řadu výsledků předních francouzských bank za první kvartál. Jednička v sektoru BNP Paribas <BNPP.PA> svá čísla oznámí ve středu, Crédit Agricole se připojí ve čtvrtek.

Kerviel je nadále formálně vyšetřován kvůli obvinění z porušení důvěry, neoprávněného užívání počítačů a padělání. V březnu byl propuštěn z vězení poté, co se odvolal proti uvalené vazbě.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK