Japonské akcie dál rostly

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. května (ČTK) - Akcie na japonském trhu dnes ještě zrychlily růst z počátku týdne, zejména díky zájmu investorů o akcie firem s příznivými hospodářskými výsledky. Rostly také akcie japonských vývozců, jimž pomáhal poslední nárůst dolaru vůči jenu.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,5 procenta na 13.953,73 bodu. Dostal se tak k blízkosti čtyřměsíčního maxima z počátku minulého týdne.

Investoři sledovali firemní výsledky za poslední finanční rok a kupovali akcie firem, které si vedly dobře. Nejvíce to bylo patrné na třináctiprocentním růstu akcií společnosti Nikon, jejíž roční zisk vzrostl o 32,5 procenta. Rovněž akcie Fujitsu vyskočily o více než 12 procent.

Dolar v posledních dnech zpevňoval a jeho posílení vůči jenu pomáhalo v růstu akciím vývozců. To se projevilo na více než tříprocentním růstu akcií firem jako Canon a Sony. Dolar má tendenci růst vzhledem k tendencím naznačujícím šíření ekonomického útlumu i mimo USA.

Dolar k jenu v tokijského obchodování dnes vystoupil až na 104 jenů, nakonec však mírně klesl na 103,75 JPY z pondělního závěru kolem 103,85 JPY. Vůči euru byla americká měna bez větší změny kolem 1,5545 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK