Slovenská inflace v dubnu vzrostla na 4,3 procenta

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. května (ČTK) - Meziroční růst spotřebitelských cen zboží a služeb se na Slovensku za duben zrychlil na 4,3 z březnových 4,2 procenta. Naposledy byla inflace na Slovensku tak vysoko v listopadu 2006, vyplývá z dnešních informací statistického úřadu Slovenska. V České republice je inflace vyšší; v dubnu se růst spotřebitelských cen meziročně zpomalil na 6,8 procenta ze 7,1 procenta za březen.

Dubnové údaje ze Slovenska jsou nepatrně nad odhady analytiků. Ekonomové v průměru předpokládali, že roční míra inflace zůstane v dubnu na 4,2 procenta. V samotném čtvrtém měsíci stouply na Slovensku ceny o 0,2 procenta, během března se zvýšily o 0,3 procenta.

V porovnání se čtvrtým měsícem minulého roku nejvíce, o 9,1 procenta, podražily potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny bydlení a energií meziročně stouply o 5,8 procenta. Naopak o půl procenta klesly ceny nábytku, vybavení domácností a běžné údržby domů.

Proti březnu se zvýšily zejména ceny potravin a nealkoholických nápojů, a to o 1,2 procenta. Ve zdravotnictví ceny stouply o 0,6 procenta.

Nízká inflace a udržení jejího mírného růstu byly mezi hlavními podmínkami vstupu Slovenska do eurozóny. Země kritéria splnila; udržení nízkého růstu spotřebitelských cen bylo pro Slovensko jedinou hrozbou, která mohla ohrozit jeho plán platit eurem od ledna příštího roku.

Evropská komise zavedení eura Slovensku doporučila. Definitivní vstup Slovenska do eurozóny ale musejí do léta potvrdit ještě další evropské instituce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK