Stavební výroba v březnu zvolnila růst na 0,8 procenta

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Stavební výroba v březnu meziročně vzrostla o 0,8 procenta, po vyloučení vlivu pracovních dní se zvýšila o 3,8 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad s tím, že letošní březen měl proti stejnému měsíci loni o dva pracovní dny méně. Proti loňsku se stavební výroba výrazně snížila, v březnu 2007 byla stavební výroba meziročně o 26,5 procenta vyšší.

Podle analytiků se na loňském rekordním růstu z počátku roku podílelo nejen teplé počasí, ale také vyšší poptávka po bytové výstavbě a investice do dopravní infrastruktury.

V letošním březnu vzrostla stejně jako minulý měsíc stavební produkce v nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích i v opravách a údržbě. Šlo zejména o finančně nákladné nové stavby dálnic, silnic a železnic včetně jejich rekonstrukcí a modernizací.

Proti únoru 2008 byla stavební produkce po očištění od sezonních vlivů nižší o 1,1 procenta.

Stavební úřady letos v březnu vydaly 9833 stavebních povolení, jejich počet meziročně vzrostl o 4,1 procenta. Orientační hodnota povolených staveb se ale meziročně snížila o 8,4 procenta na 33,2 miliardy Kč.

Stavební práce podle dodavatelských smluv u podniků s 20 a více zaměstnanci meziročně stouply o 0,4 procenta. Nová výstavba, rekonstrukce a modernizace se zvýšily o 0,2 procenta, z toho pozemní stavitelství (což je například výstavba bytových domů a dalších staveb náležejících k občanské vybavenosti) kleslo o tři procenta. Inženýrské stavitelství se naopak o osm procent zvýšilo.

Počet zaměstnanců ve stavebních firmách, které měly 20 a více zaměstnanců, klesl proti loňskému březnu o 0,1 procenta. ČSÚ ale upozornil, že v tom nejsou zahrnuti zaměstnanci, kteří pro stavební podniky pracují přes agentury práce.

Průměrná nominální měsíční mzda se zvýšila o 13 procent na 26.020 Kč, reálná mzda byla vyšší o 5,5 procenta. Průměrná hodinová mzda stoupla o pětinu na 181 Kč, produktivita práce na jednoho zaměstnance se zvýšila o 0,5 procenta a na jednu odpracovanou hodinu se zvýšila o 6,8 procenta.

Stavební úřady v březnu 2008 povolily výstavbu 2825 bytů, což bylo o 784 bytů méně než před rokem. Představuje to pokles o více než pětinu. Z toho novou výstavbou vznikne 2337 bytů a rekonstrukcí 488 bytů. Orientační hodnota nově povolených bytů v bytových domech byla 6,3 miliardy korun.

Podle údajů Eurostatu v únoru 2008 v EU meziročně vzrostla stavební produkce po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o pět procent. Z členských států, za které byla data dostupná, se produkce nejvíce zvýšila ve Slovinsku o 41,6 procenta, v Polsku o 18,6, na Slovensku o 12 a v Německu o 11,3 procenta. Jediný pokles ČSÚ uvádí za Španělsko - o 5,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK