Ruzyně zvýšila do března počet cestujících o sedm pct na 2,5 mil.

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Pražské ruzyňské letiště odbavilo v prvním čtvrtletí rekordních 2,51 milionu cestujících, což je o sedm procent víc než loni. Nejrychleji, téměř o 15 procent, přitom rostl počet zákazníků nízkonákladových dopravců, kteří tvořili 26 procent přepravených osob. ČTK o tom informovalo Letiště Praha.

"Poprvé v historii letiště počet cestujících odbavených v prvním čtvrtletí překročil rekordních 2,5 milionu. A to i přesto, že první tři měsíce v roce tradičně nejsou provozně nejsilnějším obdobím," uvedl výkonný ředitel pro obchod a provoz Jiří Pos. Za celý letošní rok letiště očekává 13 milionů pasažérů.

Prvenství mezi leteckými společnostmi s nejvyšším počtem cestujících si v prvním čtvrtletí udržely České aerolinie s více než jedním milionem pasažérů. Druhou pozici obsadil easyJet a následuje SkyEurope, na čtvrté místo se dostala Lufthansa a pětku největších dopravců uzavírá Travel Service. Podíl síťových dopravců byl 65 procent a charterová doprava vzrostla o desetinu. Jako přestupní bod Letiště Praha využilo více než 18 procent cestujících.

Většina cestujících z Letiště Praha využila již tradičně lety po Evropě, které tvořily 91 procent. Nejvíce cestujících mířilo do Británie, Německa a Itálie. Přeprava na Blízký východ vzrostla o 28 procent, do Severní Ameriky o 26 procent a do Asie o pětinu.

Letiště Praha v roce 2007 odbavilo téměř 12,5 milionu cestujících a v roce 2010 očekává 15 milionů pasažérů ročně. Na letišti mají cestující k dispozici nabídku 54 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou se 124 destinacemi v 51 zemích. Letiště vlastní stát, který chystá jeho privatizaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK