IEA sráží odhad poptávky po ropě, může jít ještě níž

13.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Světová poptávka po ropě letos poroste méně, než se čekalo, kvůli vyšším cenám a pomalejšímu ekonomickému růstu ve Spojených státech a dalších...

...průmyslově vyspělých zemích, uvedla v úterý Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Celosvětová spotřeba stoupne o 1,03 milionu barelů denně (bpd), tedy o 230.000 bpd méně oproti předchozí prognóze, uvedla IEA v pravidelné měsíční zprávě o trhu s ropou.

"Tato zpráva přináší další sestupnou úpravu poptávky, jež by nemusela být poslední," uvedla IEA. "Navzdory agresivnímu snížení odhadu poptávky ve Spojených státech z minulého měsíce jsou v tomto měsíci zapotřebí další sestupné revize."

Letošní růst poptávky v rozvíjejících se zemích zůstává silný na 3,7 procenta neboli 1,4 milionu bpd, v čele s Čínou a oblastí Blízkého východu, dodala agentura, jež poskytuje energetické poradenství 27 průmyslově vyspělým zemím.

Slabší poptávka sníží "potřebu" ropy vyprodukované členy kartelu zemí vyvážejících ropu (OPEC) na rozpětí 31,3 až 31,6 milionu barelů denně.

Komerční zásoby ropy Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) klesly v prvním kvartálu o 200.000 bpd, tedy poněkud mírněji oproti pětiletému průměru 400.000 bpd.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK