Atlantik FT loni klesl zisk více než o polovinu na 75,8 mil. Kč

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Společnosti Atlantik finanční trhy, což je čtvrtý největší akciový obchodník pražské burzy, loni klesl čistý zisk meziročně o více než polovinu na 75,8 milionu korun. Objem obchodů s akciemi na burze v tuzemsku se firmě snížil o deset miliard korun na 164 miliard korun, v zahraničí naopak narostl na 21 miliard korun. ČTK dnes výsledky převzala z webových stránek www.atlantik.cz.

Tržby ovlivnila druhá polovina loňského roku, a zvláště jeho závěr, který přinesl výrazné poklesy všech akciových trhů. "Výsledkem byla nižší aktivita domácích i zahraničních klientů s dopadem do objemu úvěrů poskytovaných klientům na nákup cenných papírů a celkových výnosů," uvedl předseda představenstva obchodníka Jan Schiesser.

Provozní náklady naopak meziročně výrazně narostly kvůli zvýšení marketingových nákladů v souvislosti se změnou obchodní značky a novou marketingovou politikou, investicím do nových technologií a produktů a přípravě rozšíření a diverzifikace skupiny Atlantik o penzijní fond.

Z jiných předních burzovních brokerů firmě Wood & Company loni zisk stoupl o více než 94 procent na 140 milionů korun a firma Patria Finance zvýšila zisk meziročně o 61 procent na takřka 188 milionů korun. Společnosti BH Securities naopak zisk klesl na 50,6 milionu korun z předloňských 62,1 milionu korun.

Objem vlastního kapitálu Atlantik FT klesl kvůli optimalizaci kapitálové struktury formou výplaty mimořádné dividendy 200 milionů korun na 501 milionů korun. "Nicméně i nadále zůstává společnost nejlépe kapitálově vybaveným obchodníkem s cennými papíry na českém trhu," uvedla výroční zpráva.

Společnost také vytvořila rezervy ve výši 42,3 milionu korun na případné spory. Z rezerv vytvořených v minulých letech bylo použito osm milionů korun, nepoužitá část v objemu šest milionů korun byla rozpuštěna.

Atlantik FT tvoří společně se svými přidruženými společnostmi finanční skupinu Atlantik, která je součástí holdingu KKCG Finance podnikatele Karla Komárka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK