Analytici: ČEZ zvýšil v 1. čtvrtletí zisk o 18 pct na 15,3 mld.Kč

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Čistý zisk energetické skupiny ČEZ vzrostl podle analytiků oslovených ČTK za letošní první čtvrtletí meziročně o 18 procent na 15,3 miliardy korun. Tržby se ve stejném období zvýšily o 13 procent na téměř 50 miliard. K rekordním výsledkům pomohla hlavně lepší provozní výkonnost elektráren díky nárůstu domácích cen elektřiny. ČEZ zveřejní konsolidované výsledky hospodaření ve čtvrtek.

Analytici připisují lepší výkonnost firmy především vyšším velkoobchodním cenám, za něž ČEZ prodává elektřinu. "Cena průměrného kontraktu na pražské energetické burze se meziročně zvedla v eurech o 17,7 procenta," uvedl analytik Petr Novák ze společnosti Atlantik FT. Cena pro domácnosti vzrostla o 9,1 procenta.

ČEZ rovněž v prvních třech měsících roku prodal více elektřiny než ve stejném období loni. Spotřeba v ČR totiž podle údajů Energetického regulačního úřadu meziročně vzrostla o 4,6 procenta na 16,8 terawatthodin.

"Nárůst je z velké části způsoben nízkou srovnávací základnou v úvodu roku 2007, a spotřeba se tak de facto vrátila k 'normálu'," uvedl analytik Cyrrus Marek Hatlapatka.

ČEZ podle Hatlapatky vyrobil o osm procent více elektřiny v jaderných elektrárnách. Na provozním zisku se pozitivně projeví jejich vyšší kapacita i vyšší podíl jádra ne celkové výrobě elektřiny, naopak ho budou srážet vyšší náklady na nákup energií a osobní náklady. Provozní zisk před odečtením úroků a daní (EBIT) nicméně podle průměrného odhadu analytiků vzrostl o pětinu na 19,6 mld. Kč.

K dobrým výsledků podle analytiků přispěly rovněž zahraniční akvizice ČEZ, jejich dopad na výsledky celé skupiny není ale tak výrazný jako u výroby elektřiny v ČR.

"My i trh očekáváme velmi dobré výsledky. Reakce trhu bude záviset na srovnání s očekáváním," uvedl Novák. Podle Roberta Kellera ze společnosti Patria Finace lze čekat mírně pozitivní reakci na zveřejněné výsledky.

Podle tržního odhadu agentury Bloomberg dosáhly v prvním čtvrtletí celkové tržby ČEZ 51,6 miliardy korun a čistý zisk náležející akcionářům mateřské společnosti 14,8 miliardy korun.

ČEZ, ze dvou třetin vlastněný státem, je nejziskovější tuzemskou firmou. Čistý zisk firmy se loni zvýšil včetně jednorázových položek o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Na letošek vedení firmy odhaduje další zvýšení na 46,6 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK