Dolar sílí po zprávě o růstu jádrových tržeb v USA

13.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Dolar v úterý vyskočil na denní maxima vůči euru i jenu po zprávě, že jádrové maloobchodní tržby ve Spojených státech v dubnu rostly...

...rychleji, než se čekalo. Údaje posílily názor, že americká centrální banka (Fed) příští měsíc již nesníží úrokové sazby.

Dolar smazal předchozí mírné ztráty k japonské měně a rostl o 0,6 procenta na denní vrchol 104,42 jenu <JPY=>. Proti jednotné evropské měně zpevňoval rovněž o 0,6 procenta, a sice na 1,5441 za euro <EUR=>.

Americké maloobchodní tržby v dubnu podle čerstvých údajů ministerstva obchodu meziměsíčně klesly o 0,2 procenta po březnovém zvýšení stejnou měrou, zatímco analytici čekali pokles tržeb o 0,1 procenta.

Po vyloučení automobilového sektoru však tržby stouply o 0,5 procenta, zatímco trh čekal nárůst takto upravených, jádrových tržeb pouze o 0,2 procenta.

Maloobchodní tržby představují zhruba 40 procent celkových spotřebitelských výdajů ve Spojených státech. Spotřebitelské výdaje reprezentují okolo dvou třetin ekonomické aktivity USA.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK