Japonské akcie vystoupily na čtyřměsíční maximum

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. května (ČTK) - Ceny japonských akcií dnes pokračovaly v růstu a hlavní index tokijské burzy vystoupil na nejvyšší hodnotu za poslední čtyři měsíce. Nejvíce se zvyšovaly kurzy akcií průmyslových podniků, které se orientují na vývoz. Velkou zásluhu na tom měl klesající kurz japonského jenu.

Index Nikkei 225 vzrostl o 164,82 bodu a den uzavřel vyšší o 1,18 procenta na 14.118,55 bodu. To je nejlepší výsledek od 11. ledna. Podobně širší index Topix vzrostl o jedno procento na 1373,04 bodu.

Slabší jen pomohl k růstu například akciím společnosti Fanuc, která se zaměřuje na výrobu průmyslových robotů. Fanuc si připsal 3,5 procenta, a nejvíce tak přispěl k růstu indexu. Více než tříprocentní růst měly rovněž akcie Honda Motor, přes dvě procenta si připsal Canon.

Nedařilo se naopak výrobci spotřební elektroniky Pioneer, který předpověděl, že celoročně bude opět ve ztrátě. To znamená, že není schopen se vymanit ze ztráty ani po pěti letech. Akcie firmy proto oslabily o 17,5 procenta, což byl jejich nejvýraznější propad za více než 20 let.

Oslabovaly rovněž akcie finančních institucí, na které nepříznivě působila úterní slova šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Ten sice řekl, že situace na finančních trzích se zlepšuje, návrat k normálu ale podle něj potrvá delší dobu.

Jiní zástupci Fedu nicméně hovoří o riziku dalšího růstu inflace, což by ukazovalo spíše na připravenost Fedu zastavit uvolňování měnové politiky. Američané s ním začali loni na podzim, kdy byla hlavní úroková sazba na 5,25 procenta. Nyní je na dvou procentech.

"Pokud jde o finanční sektor, nálada na trhu už se konečně začala zlepšovat. Bernankeho komentář ale optimismus tak trochu zchladil," řekl k situaci na trhu šéf investiční strategie ve společnosti Marusan Securities Takaši Ušio.

Na devizovém trhu pokračuje v růstu dolar, který těžil jednak ze zprávy o solidním vývoji maloobchodních tržeb, jednak z očekávání, že Fed zastaví uvolňování měnové politiky. Pokud by se nebral v úvahu prodej automobilů, pak tržby v dubnu vzrostly o půl procenta. To je více než dvojnásobný růst proti tomu, co čekali analytici.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5448 USD, a dále tak zpevnil z předchozích 1,5552 USD, kde byl v úterý. K japonskému jenu vystoupil na 104,87 ze 103,73 JPY a podobně euro vůči jenu zpevnilo na 162 jenů z předchozího kurzu 161,32 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK