VERZE 2-Komerční banka zvedla v Q1 zisk podle očekávání

14.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, komentář z tiskové zprávy, reakci...

...trhu)

Komerční banka <BKOMsp.PR> v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 16,6 procenta, v souladu s očekáváním trhu, díky pokračujícímu zájmu o spotřebitelské úvěry, jež kompenzovaly zpomalení růstu hypoték v letošním roce.

Komerční banka ve středeční zprávě oznámila, že jí zisk po odečtení menšinových podílů stoupl na 3,02 miliardy korun. Analytici v průzkumu Reuters v průměru předpověděli výsledek 2,99 miliardy.

Výnosy třetí největší české banky posílily o 12,5 procenta na 7,85 miliardy korun, zatímco analytici čekali výsledek 7,74 miliardy.

Tahounem hospodaření banky, kterou ovládá francouzská Société Générale <SOGN.PA>, byl pokračující prudký růst úvěrů, jejichž objem se meziročně zvýšil o 23,8 procenta.

Čistý úrokový výnos tak vyskočil proti loňskému prvnímu kvartálu o 16,5 procenta na 5,07 miliardy korun.

Stejně jako celý český trh však i Komerční banka vykázala prudké zpomalení růstu hypotečních úvěrů, které od počátku roku stouply jen o 3,9 procenta, zatímco proti loňskému prvnímu kvartálu se jejich objem zvýšil o 30,1 procenta.

Výnos z poplatků a provizí se zvedl o 4,3 procenta na 1,95 miliardy korun, zejména díky 4procentnímu přírůstku klientů.

"Skupina byla úspěšná ve všech hlavních aktivitách a pokračoval nárůst počtu zákazníků a obchodních objemů," uvádí zpráva.

Banka dále uvedla, že její čistý zisk z pravidelných aktivit očištěný o mimořádné položky, jako byl prodej nemovitostí v loňském prvním kvartále, stoupl meziročně o 20,6 procenta.

V prvním kvartále zaúčtovala Komerční banka oprávky za 458 milionů korun, meziročně vyšší o 15,1 procenta. Rizikové náklady tak rostly pomaleji než úvěrové portfrolio.

Akcie Komerční banky reagovaly na výsledky oslabením a v 10:45 se obchodovaly za 4221 korun, proti úterku o 3,01 procenta níž, zatímco před zprávou stály 4355 korun. Index pražské burzy PX <.PX> naopak přidával 0,09 procenta.

PRO TABULKU VÝSLEDKŮ BANKY KLIKNĚTE NA [ID:nKOR429614].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK