SB: Dík růstu v bývalém socialistickém bloku výrazně ubylo chudých

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. května (zpravodaj ČTK) - Země východu Evropy a bývalého Sovětského svazu v posledních letech zažívají silný růst. Díky němu se tam podařilo zvýšit životní standardy. Nad hranici chudoby se dostaly desítky milionů lidí. K zajištění růstu a přiblížení se úrovni západní Evropy je ale třeba dalších reforem, třeba větší podpory inovací či investic do lidských zdrojů, vyplývá z dnes zveřejněné studie Světové banky.

Reálný příjem v zemích tohoto regionu (řazeny v něm i postkomunističtí členové EU včetně Česka a Slovenska) mezi roky 1998 a 2005 vzrostl ze zhruba 5900 dolarů na více než 8400 USD.

Zatímco ještě v na konci 90. let ze zhruba 477 milionů lidí regionu v chudobě - tedy s méně než 2,15 dolaru na den (podle aktuálního kurzu asi 35 korun) - žilo kolem 102 milionů lidí, v letech 2005 až 2006 to už podle výpočtů expertů Světové banky bylo "jen" asi 53 milionů osob.

Výrazně se snížil i počet těch, kteří jsou chudobou bezprostředně ohrožení - přibližně o 48 milionů.

To, zda se hlavně bohatším zemím sledovaného regionu včetně Česka a Slovenska podaří dál přiblížit v úrovni příjmů na člověka starším zemím Evropské unie, bude podle SB hodně záviset na tom, jak dobře budou firmy a pracovníci schopni se rychle přesunout k novým produktům a trhům a jak se jim podaří zvýšit efektivnost.

Velkou roli v tom podle SB mohou sehrát například podpora rozvoje lidských zdrojů, výzkumu a vývoje, infrastruktury či zavádění nových technologií. Česká republika je ve studii shodou okolností spolu s Polskem zmíněna jako jedna ze zemí, kde se už do značné míry rozvinuly nejrůznější tréninky i podpora firem na poskytování takovéhoto dodatečného vzdělání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK