Akciové futures v USA klesají před údaji o inflaci

14.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Akciové futures na Wall Street ve středu oslabovaly před klíčovou zprávou o inflaci, která by mohla osvětlit další možný vývoj úrokových...

...sazeb americké centrální banky (Fed), jejíž představitelé vyjadřují obavy z rostoucích cenových tlaků.

Index spotřebitelských cen (CPI) Spojených států za duben vyjde ve 14:30 SELČ.

Kromě nervozity před údaji o inflaci se investoři potýkali také s dalšími trpkými zprávami z amerického realitního sektoru. Zpráva agentury RealtyTrac, zpracovávající data z trhu nemovitostí, ukázala, že počet nároků na vyvlastnění v dubnu ve srovnání s březnem mírně stoupl a meziročně vyskočil o 65 procent.

Trhu nicméně poskytla jistou podporu hypoteční firma Freddie Mac <FRE.N>. Její akcie při mimoburzovním obchodování rostly o 8,2 procenta poté, co vykázala mírnější čtvrtletní ztrátu, než se čekalo.

Futures na index S&P 500 <SPc1> ve 14:20 SELČ klesaly o 2,1 bodu, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> oslabovaly o 3,25 bodu.

Ekonomové oslovení Reuters podle mediánu odhadů očekávají meziměsíční zvýšení hlavního CPI o 0,3 procenta a meziroční růst jádrového CPI, po vyloučení potravin a energií, o 2,4 procenta.

Prezidentka clevelandské Federální rezervní banky (Fed) Sandra Pianaltová v úterý uvedla, že měřítka jádrové inflace rostou rychleji, než by se jí líbilo, a označila inflaci za "klíčové riziko". Prezident dallaského Fedu Richard Fisher zase řekl, že není jasné, zda americká ekonomika zpomaluje dostatečně na to, aby ulevila inflačním tlakům.

Oba výroky naznačily, že centrální banka příští měsíc zřejmě již nesníží úrokové sazby.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK