EU se neshodla na opatření, která mělo zabránit zneužití DPH

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. května (zpravodaj ČTK) - Ministři financí Evropské unie se v Bruselu neshodli na zavedení mechanismu zvaného reverse charge, který přenáší odvádění DPH z prvotního dodavatele blíže ke spotřebiteli. Zatímco v současnosti odvádí DPH dodavatel, v budoucnosti by tak měl činit poslední "článek" před spotřebitelem, tedy nejčastěji prodejce. Podle unie by se takto mohlo zamezit velkým daňovým únikům.

Dodavatelé totiž často nárokují od státu vrácení DPH, ještě předtím než ji vůbec odvedli. Ve státním rozpočtu tak mohou na vracení daně chybět finanční prostředky. Pokud by ministři se zavedením nového mechanismu souhlasili, neznamenalo by to, že začne automaticky platit v celé unii. Nejdříve měl odstartovat pilotní projekt v Rakousku a až po jeho vyhodnocení, se mělo případně přistoupit k jeho plošnému zavedení.

Největšími zastánci reverse charge mechanismu jsou právě Rakušané, jejich snaha má ovšem velkou podporu Němců. Češi patří naopak do tábora, který je proti této myšlence. Pro jakoukoliv změnu v daňové legislativě je ale třeba souhlas všech unijních států.

Mechanismus má zabránit takzvaným kolotočovým podvodům (carousel fraud). Tyto podvody fungují na principu dlouhého řetězce transakcí a následných žádostí o vrácení DPH od státu. Zjednodušeně řečeno jde o případ, kdy někdo zakoupí v unii zboží bez daně z přidané hodnoty, nicméně následně jej prodá i s daní. Státní poklady v EU takto ročně přichází o miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK