ČEZ v 1. čtvrtletí zvýšil zisk o 21 procent

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Čistý konsolidovaný zisk energetické skupiny ČEZ vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 21 procent na 15,726 miliardy korun. Tržby se zvýšily o deset procent na 48,605 miliardy korun. Na nárůstu se podílela vyšší výroba elektřiny, zvýšení velkoobchodních cen i výsledky zahraničních firem ze skupiny ČEZ. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci firmy. Čistý zisk je mírně vyšší, než očekávali analytici oslovení ČTK.

Čistý zisk skupiny ČEZ po odečtení menšinových podílů, tedy zisk náležející akcionářům ČEZ, činil 15,515 miliardy korun. Provozní výsledek hospodaření EBIT meziročně vzrostl o 33 procent na 21,7 miliardy Kč.

Výroba elektřiny v prvních třech měsících roku v samotné společnosti ČEZ vzrostla meziročně o 3,1 procenta na 17,3 terawatthodiny elektřiny, společně s elektrárnami v zahraničí pak celá skupina vyrobila 18,8 terawatthodiny. "Podařilo se nám zvýšit výrobu v jaderných a vodních zdrojích, což jsou bezemisní zdroje," uvedl generální ředitel společnosti Martin Roman.

ČEZ, ze dvou třetin vlastněný státem, je dlouhodobě nejziskovější tuzemskou firmou. Za celý loňský rok se čistý zisk firmy zvýšil včetně jednorázových položek o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Na letošek vedení firmy odhaduje další nárůst na 46,6 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK