Index Nikkei roste na 4měs vrchol, důvěra stoupá

15.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Index Nikkei ve čtvrtek uzavřel růstem o 0,9 procenta na čerstvém čtyřměsíčním maximu. Stoupající důvěru trhu symbolizovala Sony <6758.T>,...

...jež předpověděla výsledky nad odhady analytiků a zaznamenala nejvyšší denní vzestup téměř za sedm měsíců.

Sony sice vykázala za období od ledna do března provozní ztrátu 4,7 miliardy jenů, ale pro současný fiskální rok předpověděla růst provozního zisku o 20 procent na 450 miliard, nad 428,5 miliardy předpovídané trhem. Akcie výrobce spotřební elektroniky vyskočily o 8,7 procenta.

"Výsledky Sony trh vnímá velmi pozitivně, vyvolává to očekávání dalších dobrých výsledků, což celkově působí jako velké psychologické plus," řekl Kacuhiko Kodama, stratég u firmy Toyo Securities.

Měsíční průzkum Merrill Lynch mezi 191 zahraničními investory ukázal, že procentní podíl těch, kteří hodlají během roku navýšit objem japonských akcií v portfoliu, se poprvé od loňského srpna obrátil do plusu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei <.N225> vzrostl na 14.251,74 bodu, nejvýš od 10.ledna, a zapsal si čtvrtý den vzestupu v řadě. Širší index TOPIX <.TOPX> stoupl o 1,4 procenta na 1392,87 bodu, když během seance přidával i přes 2 procenta.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK