KBC v Q1 klesl zisk o 27 pct, přerušuje odkupy

15.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC <KBC.BR> ve čtvrtek vykázala za první čtvrtletí pokles upraveného čistého zisku o 27 procent...

...kvůli slabým kapitálovým trhům a pozastavila program odkupu akcií.

Upravený čistý zisk, který vylučuje jednorázové položky, v období od ledna do března klesl na 573 milionů eur ze 781 milionů před rokem, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru čekali výsledek 641 milionů eur.

Belgický majitel ČSOB, jenž na domácím trhu soupeří s bankami Fortis <FOR.BR> a Dexia <DEXI.BR>, dále uvedl, že s platností od čtvrtka pozastavuje plán odkupu vlastních akcií kvůli nejistým vyhlídkám trhu a dohadům o zpřísnění kapitálových požadavků ze strany regulátorů i ratingových agentur.

Do úterý tohoto týdne banka odkoupila akcie celkem za 2,2 miliardy eur, uvedla KBC. Původní plán počítal pro období let 2006 až 2009 s odkupem akcií v hodnotě 4 miliard eur.

KBC dodala, že snížení hodnoty portfolia strukturovaných úvěrů srazilo její čistý čtvrtletní zisk o 93 milionů eur. V loňském roce činil přímý dopad odpisů na zisk 132 milionů.

Kvůli odpisům z investic do úvěrů musely jiné banky jako francouzská Crédit Agricole <CAGR.PA> či britská Royal Bank of Scotland <RBS.L> shánět miliardy dolarů nového kapitálu, aby udržely či upevnily svou kapitálovou pozici. KBC však zatím vykazovala odpisy jen v omezené míře.

V rozvíjejícím se regionu střední a východní Evropy banka vykázala za první čtvrtletí růst upraveného čistého zisku o 3 procenta na 154 milionů eur díky vyšším ziskům z bankovnictví.

[AMSTERDAM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK