SABMiller zvedl roční zisk, varuje ohledně růstu

15.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


SABMiller <SABJ.J> ve čtvrtek vykázal 19procentní růst ročního zisku, nad odhady trhu, ale zároveň uvedl, že růst výstavu ve stávajícím...

...pololetí poznamenají vyšší vstupní náklady a vysoká srovnávací báze.

Největší pivovarnická společnost na světě dodávající piva Miller Lite, Plzeňský Prazdroj či Smädný mnich vykázala za finanční rok ukončený 31.března očištěný zisk na akcii 143,1 centu, zatímco analytici oslovení Reuters očekávali 137,8 centu.

Skupina se sídlem v Londýně <SAB.L> dodala, že ekonomický výhled napříč její globální činností se zřetelem na růst trhů v rozvíjejících se zemích zůstává pozitivní, ale doplnila výzvu k opatrnosti.

SABMiller, jenž v únoru koupil nizozemský Grolsch a čeká na schválení propojení činnosti ve Spojených státech s tamní firmou Molson Coors <TAP.N>, navrhnul zvýšení roční dividendy o 16 procent na 58 centů na akcii.

Skupina zaznamenává zpomalení růstu výstavu, když se snaží zvyšovat ceny, aby neutralizovala zdražování komodit, jako jsou obilí, sklo a hliník. Oblasti s vysokou marží jako jižní Afrika a Latinská Amerika se navíc potýkají s pomalejší ekonomickou expanzí.

Jádrový výstav za uplynulý fiskální rok stoupl o 7 procent, ale analytici uvedli, že v posledním kvartálu ukončeném v březnu růst zpomalil na 1 procento.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK