Převodem majetku z ČD na SŽDC se asi bude zabývat EK

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. května (ČTK) - Převodem majetku za 12 miliard Kč z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) se bude zabývat Evropská komise. Majitel dopravní firmy Student Agency Radim Jančura řekl, že do měsíce komisi předloží zprávu o stavu železniční dopravy v Česku, ve které kritizuje nestandardní finanční toky mezi státem a drahami po vstupu země do EU.

Pokud komise shledá, že jde o nepovolenou veřejnou podporu, budou muset dráhy peníze vrátit a stát zaplatit pokutu, řekl Jančura. V opačném případě prý přesune plánované miliardové investice do železniční dopravy na Slovensko a do okolních zemí.

Dvanáct miliard korun původně určených pro státní fond dopravy získá Správa železniční dopravní cesty za majetek Českých drah. Dráhy budou muset peníze závazně použít na zlepšení osobní dopravy.

"Evropská komise povolila Česku dotovat nákup nových vlakových souprav do roku 2013 maximální částkou 4,8 miliardy korun. Další dotace jsou povoleny pouze jako úhrada prokazatelných ztrát ve veřejné dopravě. Stát nemůže jen tak dotovat České dráhy, jde o soukromou společnost," řekl Jančura.

Student Agency plánuje v Česku společně se třetím největším evropským dopravcem, francouzským Keolisem, investovat do české železniční dopravy kolem 5,5 miliardy korun. Pokud ale Evropská komise shledá, že převod majetku mezi ČD a státní SŽDC není nepovolenou veřejnou podporou, hodlá Jančura investice přesunout na Slovensko nebo do okolních zemí. "Nelze podnikat na trhu, kde konkurent lepší podmínky. Obávám se, že stejně se zachovají také další nadnárodní soukromé dopravní společnosti, které v Česku chtěly podnikat," dodal Jančura.

Převod majetku kritizuje také šéf Sdružení železničních společností Jiří Mužík. Podle něj jde o stejný majetek, který měl být původně převeden na SŽDC za 400 milionů korun. "Je to skrytá veřejná podpora Českým drahám," řekl již dříve ČTK Mužík. Podle soukromých dopravců je rozhodnutí v rozporu s dřívějším nálezem Ústavního soudu, který zrušil určité části zákona o transformaci státní organizace České dráhy.

Náměstek ministra dopravy Jiří Hodač označil již dříve Jančurovy argumenty za nesmyslné. "Ten člověk neví, co mluví," poznamenal Hodač k Jančurovým vyjádřením. Podle náměstka jde při převodu majetku právě o vytvoření spravedlivých podmínek pro všechny dopravce, tedy i pro případné Jančurovo budoucí angažmá na železnici. Státní SŽDC se bude místo drah starat o koleje, inkasovat platby za jejich použití nebo vytvářet jízdní řád pro všechny dopravce.

Hodač zároveň odmítl, že by platba za majetek mohla být nepovolenou státní podporou, kterou by mohla stíhat Evropská unie. Podle Hodače jde o standardní tržní operaci a nikoliv dotaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK