LČR: Po firmách odstupujících od smluv budeme chtít náhradu škod

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stěžery (Královéhradecko) 15. května (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) bude po firmách, které odstoupí od lesnických zakázek, požadovat náhradu škod a sankce. Předčasné ukončení tříletých smluv by tak skončilo u arbitráže. Řekl to generální ředitel LČR Jiří Novák. První smlouvu již vypověděla Lesní společnost Jihlava a další firmy o tom údajně uvažují. Za problémy firem stojí nynější pád cen dřeva až o 30 procent.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič hromadné odstupování od smluv nečeká. "Jsem přesvědčen, že většina firem dá přednost střednědobému tříletému smluvnímu vztahu," řekl ministr při dnešní návštěvě lesů na Hradecku postižených větrnou kalamitou. Podle něj se trh se dřevem po určité době vrátí do zdraveného stavu a jistota kontraktu na roky 2008 až 2010 u firem převáží nad krátkodobým problémem. Situaci v Lesích ČR přitom označil za stabilizovanou.

Potíže firem vycházejí z toho, že při propadu cen dřeva musejí Lesům ČR za nakupované dřevo platit vyšší ceny, které nabídli v loňských tendrech. Přetlak na trhu se dřevem a pád cen vyvolaly americká hypoteční a stavební krize a větrné kalamity. Podle odhadů nyní v Česku přebývá milion metrů krychlových dřeva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK