ČSOB v Q1 se ziskem 2,5 mld Kč, přecenila CDO

15.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


ČSOB v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 4 procenta na 2,525 miliardy korun, výsledek však zatížila téměř půlmiliardová ztráta z...

...přecenění zahraničních cenných papírů, oznámila banka ve čtvrtek.

Bez vlivu přecenění zajištěných dluhových obligací (CDO), které se v hospodaření banky projevilo čistou účetní ztrátou 486 milionů korun, by čistý zisk meziročně vzrostl o 24 procent na 3,011 miliardy korun, dodala ČSOB.

Provozní výnosy banky posílily meziročně o 8 procent na 7,036 miliardy korun zejména díky 20procentnímu nárůstu čistého příjmu z úroků.

Naopak čistý příjem z poplatků a provizí meziročně stoupl pouze o 1 procento a čistý výnos z obchodování zaznamenal kvůli přecenění CDO ztrátu.

Banka dodala, že zvýšení čistého příjmu z úroků - klíčového provozního ukazatele - pomohl jak růst úvěrů, tak klientských vkladů.

Celkové úvěry meziročně stouply o 25 procent, celkový objem spravovaných aktiv a vkladů o 13 procent.

"Skupina ČSOB zaznamenala růst nad 20 procent jak v segmentu velkých podniků a malých a středních firem, tak i v retailu," uvedla banka ve zprávě s tím, že například objem hypoték, kde je jedničkou na českém trhu, meziročně stoupl o 43 procent.

ČSOB je součástí belgické bankopojišťovací skupiny KBC <KBKBt.BR>, která podle čtvrtečních výsledků vykázala 27procentní propad zisku za první čtvrtletí [ID:nSCH526541].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK