Italská firma také nabízí výměnu dopravních letadel za L-159

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Italská společnost Alenia Aeronautica chce podobně jako konkurenční konsorcium EADS nabídnout, že vymění dopravní letadla z vlastní výroby za nepotřebné armádní podzvukové bitevníky L-159. ČTK, Právu a Hospodářským novinám to dnes v Praze řekl mluvčí firmy Marco Bonelli.

Italové, kteří mají o dodávky letounů české armádě již delší dobu zájem, tak reagovali na to, že EADS nedávno podepsalo s ministerstvem obrany memorandum, které se týkalo výměny pěti strojů L-159 za nově vyrobený transportní letoun španělské firmy CASA C-295M. Podle ministerstva obrany španělská firma byla jediná, která podobnou nabídku učinila. To však Italové odmítli již dříve s tím, že podobnou nabídku nedostali.

Nyní se rozhodli, že v rámci jejich nabídky na prodej čtyř až šesti strojů Spartan C-27J budou také podobně jako Španělé pro českou armádu hledat zájemce o nevyužité L-159. "Připravujeme návrh pro ministerstvo obrany, který bude hotový v krátké době," uvedli Italové. Například v Litvě si společnost účtovala za tři stroje asi 75 milionů eur (1,9 miliardy korun).

Údajně již mají několik zájemců o české L-159. Nechtěli však uvést, odkud by mohli být. Také tvrdí, že konkurenční stroj nesplňuje některé požadavky na přepravu materiálu a zbraní, které české armáda vlastní. Chtěli by se proto zúčastnit otevřeného tendru.

Italové totiž také záměr ministerstva kritizovali kvůli jeho údajné neprůhlednosti. Podle Italů například španělská firma vyrábí stroje, které patří do stejné třídy jako L-159. "Zdá se podivné, že EADS chce koupit a znovu prodat lehké bitevníky, jako jsou L-159," uvedla již dříve společnost.

Společnost EADS však kromě samotné směny předestřela i další varianty případné spolupráce. "Zároveň předložila i nabídku na prodej dalších tří kusů letounů tohoto typu, včetně jejich logistické podpory," uvedl již dříve mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

V návrhu memoranda o porozumění je podle něj zakotveno i získání opce pro EADS na dalších pět nadpočetných letounů L-159 a pro ministerstvo získání opce na další dva letouny C-295M, která by mohla být podle potřeby nahrazena opcí na transportní letoun Airbus A400M. Ministerstvo obrany chce s konsorciem EADS několik měsíců vyjednávat. Na konci rozhovorů by měl být návrh smlouvy, který ministerstvo předloží vládě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK