VERZE 2-Zentiva ziskem za 1.kvartál překonala očekávání

19.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář analytika, kurs...

...akcií)

Zentiva <ZNTVsp.PR> vykázala za první kvartál slabší pokles čistého zisku, než čekal trh, zejména díky zlepšené výkonnosti v Turecku, a potvrdila výhledy pro rok 2008.

Zentiva v pondělní zprávě uvedla, že jí v prvních třech měsících roku 2008 klesl čistý zisk meziročně o 9,5 procenta na 470 milionů korun. Analytici oslovení Reuters v průměru čekali zisk jen 397 milionů.

Provozní zisk Zentivy stoupl o 6,5 procenta na 810 milionů korun díky vyšší efektivitě zejména v obchodní oblasti, dodává zpráva. Výsledek předčil očekávání na úrovni 725 milionů korun.

Čistý zisk Zentivy stlačily dolů náklady na obsluhu úvěru ve výši 550 milionů eur, který si firma vzala na financování loňské akvizice tří čtvrtin turecké Eczacibasi Generic Pharmaceuticals. Turecká dcera také v loňském roce stlačila níž marže kvůli nižší výkonnosti turecké dcery.

"Výsledky, kterých jsme prozatím dosáhli, naznačují, že budeme schopni v Turecku v roce 2008 dosáhnout zlepšení tržeb i zisků a tento trh bude významně přispívat k našemu růstu v příštích letech," citovala zpráva generálního ředitele Jiřího Michala.

Zentiva současně potvrdila celoroční odhad 20procentního růstu tržeb po započtení turecké akvizice a 5procentního růstu na srovnatelné bázi. Marži hrubého zisku firma stále čeká nad 15 procenty ve srovnání se 13 procenty loni.

"Věřím. že naše strategie společně se zaměřením na vyšší efektivitu nám dává prostor ke splnění cílů pro rok 2008," dodal Michal.

Zentiva již koncem dubna oznámila za první kvartál 30procentní nárůst tržeb zhruba na 4,4 miliardy korun, přičemž turecká Eczacibasi k výsledku přispěla částkou 1,4 miliardy. Zentiva konsoliduje tureckou divizi od loňského července.

Akcie Zentivy reagovaly na výsledky prudkým růstem a ve 12:40 stály na 1055 korunách, proti pátku výš o 3,94 procenta, zatímco před zveřejněním finančních ukazatelů se obchodovaly za 1023 korun. Pražský index PX <.PX> přidával 0,18 procenta.

"Ziskovost je slušná, zdá se, že společnosti už se daří bojovat s nízkými maržemi, které měli," uvedl analytik Karel Potměšil z makléřské firmy Cyrrus.

"Akcie má podporu v nabídce na převzetí za 950 korun, což je nějaké minimální dno. Reakce (na výsledky) je už teď pozitivní a dá se očekávat, že to vydrží."

Firma PPF Generali Group <GASI.MI>, druhý největší akcionář Zentivy s podílem 19,1 procenta, oznámila na počátku května nabídku na převzetí ostatních podílů po 950 korunách za akcii.

Zentiva, již z 25 procent ovládá francouzská Sanofi-Aventis <SASY.PA>, prozatím doporučila akcionářům na nabídku nereagovat.

PRO TABULKU VÝSLEDKŮ ZENTIVY KLIKNĚTE NA [ID:nKOR934196].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK