Širší trh na Wall Street podpořily ceny energie

20.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové indexy S&P 500 a Dow Jones v pondělí mírně stouply, když rekordní ceny ropy podpořily energetické tituly. Technologický...

...trh Nasdaq ale klesl po varování výrobce čipů před slabšími spotřebitelskými výdaji.

Futures na americkou ropu uzavřely na rekordních 127,05 dolaru za barel <CLc1> a akcie společnosti Exxon Mobil <XOM.N> vzrostly o 2 procenta. Vysoké ceny ropy pohánějí také akcie uhelných společností, které podle analytiků těží z toho, že se podniky poohlížejí po levnějších, alternativních palivech.

Index dopravního sektoru Dow Jones <.DJT> vyskočil na historické maximum poté, co makléřská firma zvýšila doporučení pro akcie Union Pacific <UNP.N>, předního dopravce uhlí a obilí.

Na technologické odvětví však měla cena ropy negativní vliv. Akcie výrobců polovodičů po růstu na začátku seance klesly, jakmile ředitel firmy Sandisk <SNDK.O>, dodavatele paměťových čipů, řekl, že vyšší ceny energie poškodí výdaje spotřebitelů.

"Kdykoli uslyšíte cokoli o slabých spotřebitelských výdajích, zasáhne to širší trh," řekl Edward Bretschger, ředitel akciového obchodování ze společnosti Calyon Securities.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> stoupl o 0,32 procenta na 13.028,16 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,09 procenta na 1426,63 bodu, což je nejvyšší závěr od 3.ledna.

Technologický Nasdaq Composite <.IXIC> klesl o 0,50 procenta na 2516,09 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK