Prokurátoři opět žádají šest let vězení pro šéfa Hyundai

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 20. května (ČTK) - Jihokorejští prokurátoři opět požadují, aby byl šéf automobilky Hyundai Motor Čong Mong-ku odsouzen k šesti letům vězení za zpronevěru podnikových financí a jejich využití ke korupci. Prokurátoři vznesli svůj požadavek poté, co jihokorejský nejvyšší soud minulý měsíc nařídil v této kauze nové řízení.

Odvolací soud loni rozhodl, že trest odnětí svobody pro Čonga bude pouze podmíněný. Zmírnil tak původní rozsudek, podle kterého měl jít Čong na tři roky do vězení. Obhájci v rámci odvolání žádali soud o shovívavost kvůli Čongovu přínosu pro jihokorejskou ekonomiku. Prokurátoři naopak usilovali o to, aby byl trest zvýšen na šest let vězení. Tvrdili, že Čongova trestná činnost nepoškodila pouze automobilku Hyundai, ale také pověst celé Jižní Koreje v zahraničí.

Automobilka Hyundai nyní staví montážní závod v České republice, kde by chtěla zahájit sériovou výrobu na přelomu ledna a února příštího roku. Výstavba továrny v Nošovicích by měla přijít na zhruba 1,1 miliardy eur (27,5 miliardy Kč).

Hyundai je největším výrobcem automobilů v Jižní Koreji. Společně se svou dceřinou společnosti Kia Motors tvoří šestou největší automobilku na světě. Kia spustila předloni v prosinci sériovou výrobu vozů u slovenské Žiliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK