Nezaměstnanost na Slovensku klesla na nové minimum 7,38 pct

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. května (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v dubnu snížila na nové minimum 7,38 procenta z březnových 7,59 procenta. Uvedlo to slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. V meziročním srovnání klesla míra nezaměstnanosti o 1,12 procentního bodu.

Nejvyšší míru nezaměstnanosti, více než 25 procent, měly v březnu podobně jako v předchozím měsíci okresy Rimavská Sobota a Revúca, které leží na jihu středního Slovenska. Tradičně nejnižší byla nezaměstnanost v Bratislavě.

Počet lidí v evidenci úřadů práce, kteří mohli ihned nastoupit do zaměstnání, se v dubnu snížil o 5493 na 192.518 osob. Ve srovnání se stejným loňským obdobím počet nezaměstnaných klesl o 28.500 lidí, tedy o 12,89 procenta.

Vyšší údaje o nezaměstnanosti vykazuje odlišná metodika slovenského statistického úřadu, která používá výběrové šetření. Podle posledních údajů úřadu míra nezaměstnanosti v loňském čtvrtém čtvrtletí klesla na 10,3 procenta, což bylo nejméně od roku 1994. Podle této metodiky patří Slovensko v Evropské unii mezi země s nejvyšší nezaměstnaností.

V České republice se míra nezaměstnanosti podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí v dubnu snížila na 5,2 procenta z březnových 5,6 procenta. Podle analytiků jde o nejnižší úroveň za devět let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK