Dolar široce slábne; euro roste před indexem ZEW

20.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v úterý oslaboval vůči koši hlavních měn, když jej tížila setrvalá nervozita kolem hospodářského výhledu Spojených států a ceny ropy se ...

...přibližovaly rekordním výšinám.

V 10:45 ubíral dolar vůči měnovému koši 0,46 procenta na 72,688 bodu <.DXY> a ztrácel 0,5 procenta na 103,82 jenu <JPY=>.

Euro stoupalo o 0,5 procenta na 1,5595 dolaru <EUR=>, zatímco kotovalo prakticky beze změny na 161,94 jenu <EURJPY=>.

Jednotná evropská měna rostla poté, co zpráva o dubnovém skoku indexu výrobních cen (PPI) v Německu na 20měsíční maximum nic nezměnila na očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) ponechá úrokové sazby beze změny.

Pozornost se nyní obrací na index ekonomického sentimentu v Německu, jehož květnovou hodnotu vydá institut ZEW v 11:00. Trh čeká vzestup ukazatele na minus 37,5 bodu z minus 40,7 bodu za předchozí měsíc.

Dolar v pondělí podpořila zpráva o dubnovém posílení indexu předstihových ukazatelů o 0,1 procenta, tedy stejnou měrou jako v březnu. Část trhu vnímala výsledek jako důkaz, že americká ekonomika možná přestává zpomalovat, ale jiní se obávali, že kvůli dalším dopadům globální úvěrové tísně tamní hospodářství zabředne do pomalejšího růstu a rychlejší inflace.

Neústupnost cen ropy <CLc1> se trhu jevila jako další zdroj tlaku na americkou měnu, neboť Spojené státy jsou jedním z předních odběratelů černého zlata.

"Sílí sentiment, že ačkoli americká makrodata přinesla v posledních týdnech jistá drobná překvapení na horní straně, situace kolem výhledu americké ekonomiky není tak pozitivní, jak by se mohlo zdát," řekla Phyllis Papadavidová, devizová stratéžka u Société Générale.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK