VERZE 2-Německé investory sužují obavy z eura a inflace -ZEW

20.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, komentáře ZEW a...

...ekonoma)

Důvěra německých investorů se v květnu nečekaně zhoršila druhý měsíc v řadě, tížena obavami, že vysoká inflace a silné euro zastaví růst největší evropské ekonomiky.

Mannheimský ekonomický institut ZEW v úterý oznámil, že jeho bedlivě sledovaný index ekonomických očekávání, založený na průzkumu mezi 300 analytiky a institucionálními investory, v květnu klesl na minus 41,4 bodu z dubnových minus 40,7 bodu. Analytici oslovení Reuters očekávali zvýšení na minus 37,5 bodu.

Evropské burzy po zveřejnění údajů prohloubily ztráty [ID:nMUL032212] a euro krátce umazalo zisky k dolaru. Jednotná měna se však později odrazila zpět až na třítýdenní maximum 1,5674 dolaru <EUR=>, když šéf institutu vyjádřil názor, že Evropská centrální banka zřejmě brzy zvedne úrokové sazby.

Prezident ZEW Wolfgang Franz dále řekl, že německá ekonomika vstoupila do letošního roku "velmi úspěšně", avšak momentum růstu pravděpodobně ochabne, jakmile se naplno projeví vliv vyšších refinančních nákladů a silného eura.

"Důvodem poklesu (indexu ZEW) je to, že ekonomický růst v prvním čtvrtletí dosáhl vrcholu, odkud bude následovat sestup," řekl ekonom Andreas Rees z UniCredit v Mnichově.

"Kromě toho se domnívám, že mnozí očekávají, že vysoké ceny ropy ještě více oslabí domácí poptávku."

Podle předběžných údajů zveřejněných minulý týden německá ekonomika v období od ledna do března rostla nejrychlejším mezikvartálním tempem od roku 1996. Expanze o 1,5 procenta vedla mnohé analytiky k revizi prognóz růstu pro letošní rok.

Ekonomové nicméně nevěří, že země bude schopna vysoké tempo růstu udržet, a řada z nich předpovídá, že hrubý domácí produkt (HDP) by mohl ve druhém čtvrtletí dokonce klesnout. Také šéf ZEW má za to, že ekonomika ve druhém kvartále značně zpomalí a mohla by i stagnovat.

(Reportéři: Krista Hughes a David Milliken; Přeložil: Jan Schmidt)

[MANNHEIM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK