Rostoucí ceny potravin by dle SB mohly zvýšit chudobu ve světě

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 20. května (ČTK) - Úroveň chudoby ve světě by se mohla během příštích tří let zvýšit v důsledku stoupajících cen potravin. Varoval před tím dnes ředitel Světové banky Juan José Daboub. Dodal, že zdražující potraviny a ropa již v uplynulých dvou letech uvrhly zpět do chudoby zhruba 100 milionů lidí, kterým nyní musí na živobytí vystačit méně než dva dolary (32 Kč) denně.

Náklady na potraviny jsou nyní podle Dabouba v průměru více než 2,5krát větší než začátkem roku 2002. V dohledu přitom nejsou žádné známky zlepšení, a to zejména u rýže, která je základní potravinou v Asii. Ceny rýže nedávno poprvé v historii překročily 1000 dolarů za tunu, připomíná agentura Reuters.

Za růstem cen rýže podle Dabouba stojí kombinace řady faktorů, včetně silné poptávky, rostoucích cen pohonných hmot, snižování výdajů na zemědělství, stoupající produkce biopaliv, obchodních bariér, finančních spekulací a špatného počasí.

"Domníváme se, že tento fenomén přetrvá. Ne několik týdnů či měsíců, ale dva až tři roky," řekl Daboub při přednášce o světové potravinářské krizi na jedné ze singapurských univerzit. "Pokud by se ceny potravin během příštích tří let zdvojnásobily, vrátili bychom se z hlediska boje s chudobou zhruba o sedm let zpátky," dodal.

Daboub rovněž odmítl výzvy k založení asijského rýžového kartelu s tím, že manipulace s cenami by sice mohla být dočasně přínosná, ale v dlouhém období by mohla vést ke špatné alokaci zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK