Ropa se šplhá na nové rekordy

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. května (ČTK) - Ceny ropy začaly dnes odpoledne šplhat na nové rekordy a americká ropa se dostala nad 129 dolarů za barel. Vzhůru táhl ropu slabý dolar, vysoká poptávka po ropných produktech v čele s naftou a snaha investorů využít posledního dne červnového termínového kontraktu.

Americká lehká ropa (WTI) odpoledne v končícím červnovém kontraktu překonala dosavadní rekord 127,82 USD, přehoupla se přes 129 dolarů a dostala se až na 129,31 USD za barel. Severomořská ropa Brent posílila o dva dolary nad 127 dolarů.

Na ropu působil zejména nárůst cen plynového oleje v Evropě o více než 2,5 procenta. Odráží se v něm napětí na trhu nafty, která je nyní v rozvojovém světě široce využívána jako palivo v generátorech nahrazujících časté výpadky v dodávkách elektřiny z elektráren. Je to markantní zejména v Číně, kde elektrárnám po zemětřesení a tuhé zimě chybí zásoby uhlí a musí být odstavovány.

K růstu ropy přispěl i další pokles dolaru vůči euru i jenu. Dolar oslabila zpráva o nečekaně nízkém růstu výrobních cen v USA. Na trh působí i nadále obavy z výpadků dodávek z Nigérie nebo z Íránu. Navíc ropný kartel OPEC opakovaně prohlašuje, že ropy je na trhu dost a žádné zvýšení těžby není zapotřebí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK