Brusel chce škrtat méně dotací pro české zemědělce

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Štrasburk 20. května (zpravodaj ČTK) - Evropská komise chce seškrtat méně dotací pro české zemědělce, než ještě poměrně nedávno zamýšlela. Vyplývá to z legislativního návrhu (takzvaného health-checku), který dnes EK představila ve Štrasburku. Velké farmy v EU, které na dotacích dostávají ročně více než 7,5 milionu korun (300.000 eur), měly podle původních představ přijít až o 45 procent peněz nad tuto částku, nyní to má být jen necelá desetina, konkrétně devět procent.

Pro desítku členských států Evropské unie, které do společenství vstoupily v roce 2004, tedy i Česká republika, budou platit ještě mírnější pravidla. Škrty se jich sice budou týkat již od roku 2012, namísto původně navrhovaného roku 2013, ale nemá pro ně platit klasické odstupňování škrtů pro farmy podle výše dotací. Platila by pro ně jednotná sazba tří procent pro farmy, které přijímají dotace vyšší než 5000 eur.

Komise tak vyšla vstříc českým a jiným námitkám, že původní návrh by těžce poškodil některé nové členské země, jejichž zemědělství tvoří z velké části právě velké holdingy. To je dáno historickým vývojem a především násilnou kolektivizací. Stejně byla postižena například východní část Německa, ale například i Slovensko.

Ministerstvo zemědělství již při prvních informacích o upraveném návrhu Evropské komise, které se objevily v minulém týdnu, vyjadřovalo spokojenost. "Upravený návrh je výsledkem několikaměsíční poctivé práce a tvrdých vyjednávání českého týmu i snah koalice zemí iniciované ČR, která si dala za cíl zabránit EK v prosazení návrhu, který by některé členské státy jednoznačně poškodil," řekl ČTK ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK